SASTOJCI (za 4 osobe):
- 1 velika glavica svježeg kupusa
- 500 g krpica ili tjestenine po želji
- 2 manje glavice luka
- 250 ml vode ili temeljca za podlijevanje
- sol i papar
- 4 žlice ulja ili 1 žlica svinjske masti
PRIPREMA:
1. Glavicu svježeg kupusa izrežite na tanke trakice i potom operite. Luk nasjeckajte nasitno.
2. U lonac stavite ulje ili mast te zagrijte na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte luk. Često ga promiješajte kako ne bi zagorio.
3. Kad luk poprimi žućkastu boju, u lonac dodajte trakice kupusa. Dinstajte dvadesetak minuta, tj. dok kupus ne omekša i podlijevajte vodom ili temeljcem ako primijetite da se kupus previše "prima" za posudu.
4. U drugom loncu zakuhajte vodu te u nju stavite krpice ili tjesteninu po želji.
5. Kada je kupus omekšao, iscijedite kuhanu tjesteninu te je dodajte u lonac s kupusom. Sve zajedno dobro pomiješajte te začinite sa soli i paprom po vlastitom okusu.
SAVJET:
- iako su dovoljno zasitne same po sebi, krpice sa zeljem također možete poslužiti s pečenim kobasicama, faširancima ili mesnom štrucom, a ako ne jedete meso, možete ispeći sojine popečke ili sejtan
- ako volite slaninu, prije luka na masnoći popržite sitnije narezane kockice slanine koje će krpicama dati poseban okus
Dobar tek!