Iako je ukrase najjednostavnije kupiti, njih možete i sami izraditi i time svojem domu dati osobni štih. Kako je internet preplavljen brojnim idejama i projektima kojima možete ukrasiti svoj dom, mi smo odabrali tri najzanimljivija i odlučili iskušati svoje vještine.

 

Galerija Snježna šuma u staklenci Vijenac za vrata Vijenac za vrata +3 Ukrasi u staklenci

1. Snježna čarobna šuma u staklenci ili lampionu

Čarobna šuma u staklenci ili lampionu Čarobna šuma u staklenci ili lampionu Foto: Nova Studio

Možda ove godine nećemo doživjeti bijeli Božić, no to ne znači da ne možemo imati snježne prizore u našem domu. Lampioni ili lanterne postali su neizostavna dekoracija u bilo koje doba godine, a mi smo ih za ovo najljepše digli na novu razinu. Kako bismo ovogodišnji Božić učinili još ljepšim, izradili smo pravu Božićnu priču u lanterni, ali i staklenci.

Ovu čarobnu šumu vrlo je lako rekreirati. Potrebni su vam samo umjetni snijeg, girlanda te mali autić. Dovoljno je odrezati grančice s umjetne girlande i oblikovati ih u male borove različitih veličina. Pomoću pištolja na vruće ljepilo zalijepite ih na mali karton i pričekajte da ljepilo očvrsne. Tu malu konstrukciju preselite u lampion ili veću staklenku te uspite unutra umjetni snijeg. Kako bi ova prekrasna šuma postala zaista čarobna, u nju ubacite mali oldtimer koji će u svakome pobuditi nostalgiju za prošlim vremenima. Odrežite potom još jedan „borić“ s girlande i zavežite ga za autić. Ako niste sigurni gdje sve nabaviti, uvijek se možete zaletjeti u obližnji Pevec, gdje ćete pronaći sve na jednom mjestu.

2. Vijenac za vrata

Vijenac za vrata Vijenac za vrata Foto: Nova Studio

Božićna čarolija u vašem domu počinje u vašem dvorištu, a ako živite u stanu, onda počinje na vašim ulaznim vratima. Ukrasite ih vijencem ili ukrasom na koji će se nastavljati uređenje u ostatku vašeg doma. Bilo da ste ljubitelj klasičnih ''božićnih'' boja i detalja poput crvene i zelene ili ste pak boje birali prema osobnom ukusu, u Pevecu ćete naći što god vam treba; od ružičastih orašara, klasičnih crvenih detalja poput simpatičnog Djedice, sobova i patuljaka, zlatnih anđela i zvjezdica, snježno bijelih sova, anđeoskih krila do pernatih bijelih kugla.

Mi smo odlučili izraditi vijenac za vrata inspiriran skandinavskim dizajnom u kojem prevladavaju srebrna, siva i prirodni detalji poput borića izrađenog od kore drveta, malih češera i grančica. Sive i srebrne detalje ''podignite'' borovim grančicama. Želite li da vaš vijenac traje godinama, koristite umjetne grane, odrežite nekoliko grančica s umjetne girlande i isprepletite ih. Dodajte nekoliko češera te drvce načinjeno od kore drveta zalijepite za unutarnji dio vijenca. Cijelu priču zaokružite s dvije ptičice koje možete za njega zakačiti baš poput ukrasa za bor.

3. Keksi u staklenci ili božićni ukras

Ukrasi u staklenci Ukrasi u staklenci Foto: Nova Studio

Jedno od najpoznatijih, ali i najpopularnijih DIY projekata jesu oni u staklenci. One nude neograničene mogućnosti kada je u pitanju blagdanska dekoracija doma. S obzirom na to da ih lako možemo personalizirati, savršeni su kada želimo unijeti dašak Božića u svoj dom bez previše ulaganja. Kako prilikom izrade možemo dati mašti na volju, svaka je staklenka jedinstvena, zbog čega može biti i idealan poklon pod bor. Od božićnih kugli, lampiona, pa sve do recepata. Kreativnih ideja ne manjka, a mi smo se odlučili na tri koje može izraditi svatko.

Ako su ukrasi u vašem domu zlatni, u tom tonu možete obojiti i staklenku. Da stvar učinite zanimljivijom, izrežite papir u obliku bora i zvjezdica koje ćete potom zalijepiti za staklenku. Uzmite zlatni sprej i obojite staklenku. Nemojte se bojati obojiti je malo više kako bi se izrezani detalji ljepše istaknuli. Uklonite papir te ukrasite staklenku s kuglicama ili drugim ukrasima u boji koja će pristajati uz zlatnu. Dodajte u staklenku lampice i ukras je gotov.

Sastojci za keksiće u staklenci Sastojci za keksiće u staklenci Foto: Nova Studio

Oni kojima u domu prevladavaju ukrasi hladnijih tonova, možda će se prije odlučiti na staklenku s LED lampicama. Dovoljno je u nju ubaciti lampice i zalijepiti ukras za bor na vrh. Pripazite samo da vam baterija ostane vani kako biste u svakom trenu bili u mogućnosti upaliti ili ugasiti lampice.

Ako želite nekome pokloniti personalizirani dar, mi imamo jedan koji će zasigurno oduševiti. Iako nije riječ o keksima u pravom smislu riječi, u staklenku možete ubaciti sve potrebne sastojke za njihovu izradu. Mi smo odabrali recept za poznate keksiće od đumbira, a proletite li internetom, pronaći ćete i recepte za muffine, brownie ili pak keksiće s čokoladom. Staklenku ukrasite jutom i ukrasom za bor za bolji dojam.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju