Biseri su draguljima oteli titulu najboljih ženinih prijateljica. Ili bi se to barem moglo zaključiti na temelju astronomskih cifri koje biserni nakit u posljednje vrijeme postiže na aukcijama. Popularnosti bisera pridonijele su i slavne dame iz javnoga života, a osobito vojvotkinja od Cambridgea čiji modni stil žele oponašati brojne žene diljem svijeta

Catherine Middleton baš poput princeze Diane velika je ljubiteljica bisernog nakita, i jedna od slavnih dama koja je zaslužna za revitalizaciju trenda nošenja ovih decentnih ukrasa iz prirode.

Elegantne biserne naušnice koje je nosila na kraljevskoj turneji po Australiji i Novom Zelandu ove godine postali su modni must-have komad sezone, a cijene bisernog nakita skočile su do neba.

Aukcijske kuće u Velikoj Britaniji iznenađene su potražnjom i cijenama koje postiže nakit od bisera.

Prirodni biseri iznimno su rijetki, pa nakit od njih doseže astronomske iznose na aukcijama diljem svijeta.

Ogrlica od tek jednog reda prirodnih bisera nedavno je procijenjena na iznos od 67 tisuća kuna, a na aukciji je prodana za četiri puta veći iznos. S druge strane, kompleksniji nakit od ovih kuglica može doseći cijeni na aukciji i od gotovo milijun kuna.

U aukcijskoj kući Bonhams vjeruju da su prirodni biseri postali iznimno traženi i cijenjeni zbog njihovih ograničenih količina na tržištu.
Zbog velikog izlova i pretjeranog onečišćenja, prirodni biseri gotovo su nestali iz morskih dubina.

Umjesto njih, tržište je preplavljeno uzgojenim biserima, koji se kultiviraju umjetnom japanskom tehnikom provociranja bisernog lučenja kamenice.

Za biserima nisu poludjele samo Britanke i kraljevska obitelj – ogrlica od bisera često se može vidjeti na vratu Prve dame Amerike, ali i brojnih drugih slavnih dama iz svijeta showbiza.

U našoj fotogaleriji pogledajte slavne dame koje uživaju u nošenju bisernog nakita.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju