Traperice su mnogima omiljeni komad odjeće. Svi koji ih nose znaju kako se oko džepova nalaze brojne metalne zakovice koje izgledaju kao zanimljiv ukras. No ovaj detalj nekada bio puno više od ukrasa. Znate li čemu služe ispupčene zakovice na trapericama?


Traperice su najrasprostranjeniji komad odjeće koji obožava cijeli svijet. No osim što su vrlo zanimljive i praktične, one imaju i bogati u zanimljivu povijest staru gotovo 150 godine.

Dio te povijesti krije se i u detaljima, a jedan od njih se nalazi na rubovima džepova. Riječ je o ispupčenim, okruglim zakovicama brončane boje, koje često imaju otisnuto i ime proizvođača.

Osim što su vrlo zanimljive i praktične, traperice imaju i bogati u zanimljivu povijest staru gotovo 150 godine

No jeste li se ikada zapitali čemu služe te zakovice?

Davne 1872. godine u SAD-u su traperice bile najčvršće radničke hlače koje su nosili stočari, rudari i drugi fizički radnici.

Gusti i otporni traper podnosio je svašta, no ipak, imao je jednu manu zbog koje je krojač Jacob Davis imao brojne probleme.

Naime, od težine alata i zavlačenja ruku u džepove rubovi traperica stalno su pucali i bili su jedina slaba točka ovog čvrstog odjevnog predmeta. Jacob je došao na ideju da ovaj problem riješi uz pomoć metalnih dodataka koji se montiraju na šavove.

U suradnji s tadašnjim najvećim proizvođačem traper materijala Levijem Straussom, Jacob je patentirao ovu ideju koja je na tržištu ostala i dan danas.

Bez obzira što su zakovice danas ostale kao uspomena na stara vremena i u današnje vrijeme ovo je jedini dio traperica koji se nikada neće poderati, niti otparati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju