Kad je zaštitna barijera oštećena, koža je izložena raznim vanjskim utjecajima, postaje osjetljiva i sklona infekcijama, gubi sjaj te postaje suha i djeluje poput zemlje nakon suše. Srećom, oštećenu kožnu barijeru moguće je obnoviti, a koji je prvi i najvažniji korak u tome, otkrila nam je dermatovenerologinja Suzana Ožanić Bulić.

Galerija +0 doc. dr. sc. Suzana Ožanić Bulić, dr. med. spec. dermatovenerologije

Kako bi slikovito dočarala važnost neprobojne zaštitne kožne barijere dr. med. spec. dermatovenerologije Suzana Ožanić Bulić koristila se primjerom cigle i cementa. Zamislimo li kožnu barijeru kao zid od cigle, stanice kože su cigle, a lipidni matriks izgrađen od slobodnih masnih kiselina, ceramida i kolesterola predstavlja cement koji ih povezuje. Upravo takva struktura čini kožnu barijeru neprobojnom, objasnila je Ožanić Bulić te istaknula zašto je važno da se struktura tog ''zida'' ne raspadne: Poremećaj bilo koje od tih komponenata dovodi do povećane propusnosti kože za vanjske alergene i mikroorganizme, ali i povećava rizik od pojačanog gubitka vode kroz kožu koja postaje suha nalik zemlji nakon suše.

O stanju zaštitne barijere dakle ovisi hoće li koža izgledati zdravo, čisto i sjajno ili isušeno i sivo. Posljedice oštećenja mogu biti i veće te dovesti do pojave akni, atopijskog dermatitisa i drugih kožnih bolesti poput psorijaze i rozaceje.

Najvažniji korak u obnovi narušene prirodne barijere kože

Za zaštitu kožne barijere, navodi Ožanić Bulić, izrazito je važna svakodnevna njega kože primjenom pripravaka koji sprječavaju isušivanje kože i pomažu pri održavanju njezine vlažnosti, ali i uporaba odgovarajućih sredstava za pranje kože poput uljnih gelova, sindeta i hidratizirajućih krema za čišćenje kože.

Prisjetimo se kožne barijere koja je zamišljene kao model zida od cigle. Upravo nanošenjem na kožu lipida neophodnih za nesmetanu funkciju kožne barijere kao prve linije zaštite našeg organizma svladali smo prvi i najvažniji korak u obnovi narušene prirodne barijere kože. Stanice kože (cigle) sada su ponovno čvrsto povezane lipidnim matriksom (cementom).

Ceramidi među najguglanijim kozmetičkim sastojcima u 2020. godini

Ceramidi su lipidi (ulja) koji se prirodno nalaze u koži i od esencijalne su važnosti kao podrška barijeri kože te u zadržavanju hidratacije. Kada su razine ceramida niske, barijera kože slabi te koža gubi hidrataciju. Primjena ceramida direktno na kožu pomaže u obnavljanju barijere kože i u zadržavanju hidratacije.

Ceramidi su cement u zidu od cigli. Povezuju stanice kože i čine cijelu strukturu barijere kože nepropusnom, a time sprječavaju prekomjeran gubitak vode iz organizma, bez obzira na uvjete u okolišu. Druga je važna uloga ceramida u cijeljenju oštećene kože. Ceramidi se prvi stvaraju na mjestima oštećenja kože i ključni su za početak oporavka oštećene kožne barijere, objašnjava.

Možemo slobodno reći da je popularnost ceramida kao sastojka usko vezana uz omiljeni američki brend za osjetljivu kožu. S proizvodima koji sadrže esencijalne ceramide identične koži, kultni brend CeraVe posljednjih 13 godina prvi je izbor u SAD-u za sve osobe s problemima suhe i osjetljive kože. Do sada ste zasigurno čuli za njega jer o njemu nema tko ne govori, a odnedavno je dostupan i u Hrvatskoj. Teško ćete naći osobu koja će o njihovim proizvodima reći nešto loše.

Specifičnost brenda CeraVe jest to što ima čvrstu dermatološku pozadinu, razvijen je od strane dermatologa i s dermatolozima. Uz to, njegova je važna karakteristika iznimna učinkovitost, ali i vrlo pristupačan cjenovni rang kada govorimo o dermokozmetičkim proizvodima.

CeraVe sadrži tri esencijalna ceramida potrebna zdravoj koži

„Cera“ u nazivu brenda odnosi se upravo na tri vrste ceramida koje se nalaze u CeraVeovim proizvodima i pomažu održavanju elastičnosti te obnovi prirodne barijere naše kože, dok „Ve“ sugerira da se radi o MVE tehnologiji, ona omogućuje kontrolirano otpuštanje hidratantnih sastojaka tijekom 24 sata, što pruža cjelodnevnu hidrataciju kože i kontinuiranu zaštitu kožne barijere.

Nekoliko je vrsta ceramida za koje danas znamo, a zašto je za obnovu kožne barijera važna kombinacija upravo tih triju esencijalnih ceramida, objasnila nam je Ožanić Bulić: Esencijalni ceramidi 1, 3 i 6-II imaju ključnu ulogu u izgradnji zaštitne barijere kože i upravno primjena tih triju ceramida na područja suhe, oštećene kože pomaže oporavku kožne barijere poboljšavajući njezin integritet. Uloga ceramida 1 je pojačanje lamelarnih lipidnih dvostrukih slojeva. Ceramid 3 pomaže u očuvanju dugotrajne vlažnosti kože. Ceramid 6-II je prirodni faktor ovlaživanja (Natural Moisturising Factor = NMF). Upravo ta jedinstvena kombinacija triju esencijalnih ceramida pomaže nadopuniti postojeće ceramide u koži, ublažava suhoću kože i povećava hidrataciju, doprinoseći izravno oporavku oštećene kožne barijere.

Koliko god volimo osjećaj kože nakon beauty rutine, to se uglavnom odvija dva puta dnevno, odnosno ujutro i navečer. Upravo je tu velika prednost MVE tehnologije u CeraVe proizvodima. Prednost polaganog otpuštanja hidratantnih sastojaka tijekom 24 sata je u cjelodnevnoj hidrataciji kože i kontinuiranoj zaštiti kožne barijere, u usporedbi s pripravcima koji odjednom otpuste sve sastojke i moraju se nanositi više puta dnevno, kazala je Ožanić Bulić.

CeraVeovim proizvodima moguće je ''nadoknaditi'' godinama izgubljene ceramide te osnažiti kožnu barijeru

CeraVe je najpoznatiji po hidratantnim kremama, losionima i čistačima za lice. I dok su proizvodi s njihovim potpisom sve traženiji diljem svijeta, jedan se ipak izdvaja. Hidratantna krema, koja sadrži i hijaluronsku kiselinu, njihov je najprodavaniji proizvod s mnoštvom pozitivnih recenzija na brojnim internetskim stranicama. CeraVeove kreme pružaju cjelodnevnu hidrataciju, dok se pritom brzo upijaju jer im je tekstura nemasna i neljepljiva. Isto vrijedi i za hidratantne losione za tijelo, dok je prednost CeraVe proizvoda za čišćenje lica što ne isušuju kožu te ju ostavljaju mekom i glatkom na dodir.

CeraVeovim proizvodima moguće je nadoknaditi s godinama izgubljene ceramide te osnažiti kožnu barijeru. Idealna su opcija za osobe koje imaju probleme s kožom i bore se s atopijskim dermatitisom, aknama ili rozacejom jer su pogodni za osjetljivu kožu, ne sadrže ulja i mirise te pomažu koži zadržati vlagu i poboljšavaju njezin izgled i osjećaj.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom CeraVe po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju