Pogrešna četka može oštetiti kosu i napraviti posve suprotnu frizuru od očekivane. To se najčešće događa kada vrsta četke ne odgovara našem tipu kose, ili kada ne znamo koristiti njezine prednosti. Kako bi što lakše došli do frizure kao iz salona, i pri tomu kosi pružili adekvatnu njegu izdvojili smo 5 vrsta četki i otkrili kojem tipu kose najbolje odgovaraju


Pogrešna četka može oštetiti kosu, a s adekvatno odabranom, kosu je najbolje češljati od vrhova pa se postupno približavati tjemenu jer se na taj način najmanje oštećuje. 

Za kosu je najzdravija četka s kombinacijom sintetičkih i prirodnih vlakana kao što je veprova dlaka. Najlon zaglađuje vlasi, a veprova dlaka stimulira cirkulaciju vlasišta što kosu čini sjajnijom. Plastični češljevi se ne preporučuju jer lome vlasi. Ovo su samo neki od savjeta koje bi svaka žena trebala znati želi li svoju kosu održavati zdravom.

S obzirom da svaka četka ima svoje prednosti, potrebno je naći onu koja idelano odgovara tipu kose i pomoću koje ćete najlakše postići željenu frizuru.

Plosnata četka
S obzirom da je ravna, plosnata četka idealna je za dugačku kosu i frizure koje ne zahtijevaju puno volumena. Osim toga pomaže kod završnog oblikovanja kovrča, ali isključivo nakon što su vlasi stilizirane drugim sredstvima i alatima. Zahvaljujući razmaknutim zumcima idealna je za ravnu kosu jer ne izaziva elektricitet i s lakoćom raščešljava vlasi.



Okrugla ili radijalna četka
Brojni okruglu četku ističu kao čarobnu jer ima dvostruku ulogu, izravnava kovrčave pramenove, dok one ravne s lakoćom pretvara u kovrče. Tri su veličine ove četke, deblja će izvući krupne i opuštenije kovrče, tanka i uska koristi se za oblikovanje šiški, a ona s najdebljom 'glavom' stvara volumen i ravna kosu.

Četka sa široko razmaknutim zupcima je pogodna za stvaranje volumena i feniranje, naime s lakoćom će podići kosu od korijena i dati joj željeni oblik



Klasična četka s jastučićem
Klasična četka s jastučićem, koji služi poput amortizera, dobro je poznata kao ona koju svaka žena uvijek ima pri ruci. S lakoćom kosu raščešljava i izvrsna je u svakodnevnom korištenju. Četke s kuglicama na vrhu nježne su za vlasište te razmrsuju i ravnaju kosu, a preporučuju se tankoj kosi koja se najlakše lomi. Dok primjerice one napravljene od popularne veprove dlake pogoduju gustoj kosi.

Četka sa široko razmaknutim zupcima
Četka sa široko razmaknutim zupcima idealna je za brzo sušenje kose zato što pozicija zubaca omogućuje bolju cirkulaciju zraka. Pogodna je za stvaranje volumena i feniranje, naime s lakoćom će podići kosu od korijena i dati joj željeni oblik. Brojni je profesionalci koriste kod stiliziranja kratke kose kojoj izvrsno daje teksturu

Termokeramička četka
Termokeramička četka idealna je za feniranje jer u potpunosti prianja uz glavu, a proširenje na krajevima četke kao i keramički sloj omogućuju da se jednoliko grije. Upravo zbog toga manje oštećuje kosu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju