Slučaj obolijevanja šestogodišnjeg dječaka iz Španjolske od difterije, bolesti koje u toj zemlji nije bilo 30 godina, jer nije bio cijepljen, ponovno je vrućom učinilo temu cijepljenja djece u Hrvatskoj. O tome je li moguće da se i u našoj zemlji pojavi ova potencijalno smrtonosna bolest, koji su najčešći razlozi zbog kojih roditelji ne žele cijepiti djecu te jesu li sve bolesti protiv kojih se djeca predškolske i školske dobi moraju cijepiti zarazne razgovarali smo s dr. med. spec. pedijatricom Mirjanom Kolarek Karakaš

'Ukoliko bismo prestali cijepiti djecu cjepivima kojima raspolažemo, od svake od tih bolesti, svako dijete može potencijalno oboljeti. Dokaz toj tvrdnji je pojava bolesti u sredinama gdje padne postotak cijepljene djece.

U Hrvatskoj djeca i dalje obolijevaju od hripavca, koji u dojenačkoj dobi može i tragično završiti. Imali smo slučajeve ospica, zaušnjaka, rubeole. Da, bolesti se mogu preboljeti, ali uvijek postoji mogućnost trajnih posljedica pa i smrtnih ishoda', govori dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Epidemija ospica

Sve bolesti protiv kojih štitimo djecu cijepljenjem su zarazne, dakle prenose se s djeteta na dijete, stoga necijepljeno dijete ne može biti upisano u dječji vrtić ili jaslice

Podsjetimo, krajem prošle godine u Zagrebu se, većinom kod predškolske djece, zbog necijepljenja pojavila epidemija ospica, a bolest se pojavila i u Gunji, Vinkovcima, Sisku, Glini, Poreču i Rijeci.

Od prosinca 2014. do 29. svibnja 2015. od ospica je oboljelo 113 djece u dobi od 0 do 15 godina, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj je obuhvat cijepljenjem za većinu bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem još uvijek zadovoljavajući iako zadnjih godina primjećujemo trend pada cijepljenja i kod odraslih i kod djece. Taj trend prisutan je u cijelom svijetu zbog velikih kampanja protiv cijepljenja, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ipak, Kolarek Karakaš ističe da je iz njenog iskustva apsolutno više roditelja koji vjeruju u struku i medicinu temeljenu na dokazima, odnosno onih koji ne žele cijepiti djecu nema mnogo.

Povratak difterije nakon 28 godina: Obolio necijepljeni šestogodišnjak

'Možda je dovoljno reći da niti jedno dijete ne bih cijepila s cjepivom koje ne bih primijenila i na svojem djetetu.
Roditelji danas sve više pitaju o svrsishodnosti cijepljenja, dobrobiti i nuspojavama cjepiva', kaže pedijatrica te dodaje da se roditelji najčešće boje nuspojava čitajući objave na raznim društvenim mrežama.

Zbunjeni roditelji

'Mišljenja sam da su nekada poprilično zbunjeni. No, stručnim razgovorom i povjerenjem u odabranog liječnika u najvećem broju slučajeva roditelji se odluče procijepiti svoje dijete.

Ne žele da njihovo dijete oboli ili ostane invalid (ako, na primjer, oboli od dječje paralize) prebolijevanjem određene bolesti protiv koje se moglo cijepiti. I još tome besplatno', ističe.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih roditelji ne žele cijepiti djecu?

'Roditelji se boje svega onoga što pročitaju na društvenim mrežama, ne uzimajući u obzir, da je svako dijete individua za sebe, ne raspolažu podatkom o mogućim rizičnim faktorima tokom trudnoće i poroda, koji su mogli utjecati na poremećaj psihomotornog razvoja koji se na tim stranicama obavezno pripisuje utjecaju cijepljenja', objašnjava Kolarek Karakaš te podsjeća da su sve bolesti protiv kojih štitimo djecu cijepljenjem zarazne, dakle prenose se s djeteta na dijete, stoga necijepljeno dijete ne može biti upisano u dječji vrtić ili jaslice.

Kako bi se roditeljima olakšalo donošenje odluke o cijepljenju djeteta jako je važno uspostaviti povjerenje između roditelja i liječnika. Na zdravstvenoj je struci da roditeljima pruži sva potrebna objašnjenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju