Tegobe poput žgaravice i refluksa kiseline itekako mogu zagorčati svakodnevicu. Ove probavne probleme karakterizira bol, neugoda te osjećaj pečenja i žarenja u grlu i prsima. Simptome može ublažiti sok od špinata, mrkve, celera i peršina, koji ujedno pomaže očistiti organizam.


Patite li od žgaravice ili refluksa kiseline, svakako biste trebali izbjegavati voćne sokove koji sadrže citruse, poput limuna, naranče, mandarine, limete i grejpa jer limunska kiselina koja se nalazi u citrusima lako može nadražiti jednjak. Također, izbjegavajte kavu, gazirana pića i alkohol.

Koristit će vam svježi sokovi i smoothieji koje u svojoj knjizi "Alkalni sokovi & smoothieji" preporuča i autor, dr. Stephan Domenig. U ovoj knjizi dr. Domenig objašnjava da zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U suvremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu. Ova knjiga pokazuje kako na jednostavan način očistiti organizam i uspostaviti zdrav odnos između kiselog i alkalnog. Provjerite i 7 važnih znakova koji pokazuju da je tijelo previše kiselo.

Patite li od žgaravice ili refluksa kiseline svakako biste trebali izbjegavati voćne sokove koji sadrže citruse, kavu, gazirano i alkohol

Sok ili smoothie od sirovih sastojaka ne preporučuje se piti navečer jer tijelo neće imati dovoljno vremena da ih probavi. Sirova hrana strogo je rezervirana za dan, napominje dr. Domenig. Navečer pijte čaj ili uvarak, a želite li nešto konkretnije, neka to bude domaća juha. Po hranjivom sadržaju domaće juhe ne zaostaju mnogo za sokovima, ali tijelo će ih lakše apsorbirati.

U knjizi "Alkalni sokovi & smoothieji" pronašli smo recept za Zeleni biljni čistač nazvan biljnim alkemičarom. Osim što je koristan za čišćenje organizma, ovaj napitak pomaže i kod žgaravice i refluksa kiseline. U njemu se koristi svježe začinsko i aromatično bilje koje ima mnogo osobina i sve ih izdašno koristimo – i stabljike i lišće. U ovom receptu koristi se peršin, no dobro će ga zamijeniti bilo koja druga nježnija začinska biljka, primjerice korijander ili čak nekoliko listića timijana ili list ili dva kadulje.

Sastojci za Zeleni biljni čistač:
- 3 stabljike celera listaša, s lišćem
- šaka mladog špinata
- mala vezica peršina
- 1 mrkva
- 1 veći krastavac
- 1 žličica lanenog, bučinog ili avokadova ulja za posluživanje

Priprema:

1. Celer, špinat i peršin dobro operite. Posušite tapkanjem. Celer stavite u sokovnik. Kada dobijete sok, dodajte mrkvu kojoj ste odrezali krajeve.

2. Potom u sokovnik stavite oguljeni krastavac, zatim i špinat. Sa stabljike peršina otrgnite listove pa ih zajedno sa stabljikom dodajte soku.

3. Sok od svih sastojaka izlijte i dobro promiješajte. Poslužite u čaši i prelijte uljem.

Naslovnica knjige \'Alkalni sokovi & smoothieji\' dr. Stephana Domeniga Naslovnica knjige 'Alkalni sokovi & smoothieji' dr. Stephana Domeniga (Foto: Školska knjiga)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju