Grožđe se stoljećima smatralo kraljem među voćem bez obzira na boju njihove kožice. Ovi slasni plodovi sadrže vrijedne vitamine i minerale, ali i druge hranjive tvari koje imaju pozitivan učinak na zdravlje


Crno grožđe

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a posebice kardiovaskularni sustav. Reservatrol sprječava grušanje krvi i oduzetost srčanog mišića, potiče cirkulaciju, ublažuje upalne bolesti crijeva, a pozitivno djeluje i kod dijabetesa.

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a posebice kardiovaskularni sustav

U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a sadrže i značajne količine beta karotena, magnezija, bakra, kalcija i željeza, kao i vitamina C, K i E.

Bijelo grožđe
Bijelo grožđe nema toliko hranjivih tvari kao ono crno, ali to ne znači da bi ga trebali izbjegavati. Štoviše, ono je dobar izvor vitamina A, C i K, te nekih minerala poput kalcija i željeza.

Nutricionisti napominju da ovo voće rješava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca. U umjerenim količinama, pak, obje vrste dobar su saveznik zdrave prehrane.

Ankete

(5668) Koja vrsta grožđa vam je draža?

rezultati povratak glasova2236
rezultati

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju