Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Crno vs. bijelo grožđe: Znate li koje je bolje za vas?

01-09-2015 Piše Zadovoljna
komentari

Grožđe se stoljećima smatralo kraljem među voćem bez obzira na boju njihove kožice. Ovi slasni plodovi sadrže vrijedne vitamine i minerale, ali i druge hranjive tvari koje imaju pozitivan učinak na zdravlje


Crno grožđe

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a posebice kardiovaskularni sustav. Reservatrol sprječava grušanje krvi i oduzetost srčanog mišića, potiče cirkulaciju, ublažuje upalne bolesti crijeva, a pozitivno djeluje i kod dijabetesa.

U trendu Limunčići Prefini Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a posebice kardiovaskularni sustav U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a sadrže i značajne količine beta karotena, magnezija, bakra, kalcija i željeza, kao i vitamina C, K i E.

Bijelo grožđe
Bijelo grožđe nema toliko hranjivih tvari kao ono crno, ali to ne znači da bi ga trebali izbjegavati. Štoviše, ono je dobar izvor vitamina A, C i K, te nekih minerala poput kalcija i željeza.

Nutricionisti napominju da ovo voće rješava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca. U umjerenim količinama, pak, obje vrste dobar su saveznik zdrave prehrane.

Koja vrsta grožđa vam je draža?

glasova:

Pročitaj još
Pročitaj još