Ima li ljepšeg posla na svijetu od onog da druge činimo sretnijima? A Christophe Dumalin, Belgijanac koji živi u Austriji, već 19 godina uveseljava djecu kao klaundoktor i član međunarodne organizacije Red Noses kojoj pripadaju i naši Crveni nosovi. Christophe je gostovao u Hrvatskoj gdje je Crvene nosove pripremao za projekt Karavan Orkestar

Crveni nosovi ugostili su u Zagrebu Christophea Dumalina, umjetnika koji 18 godina radi kao klaundoktor, dugogodišnji učitelj klaunovadoktora iz 10 zemalja u okviru međunarodne organizacije Red Noses Clowndoctors International čiji je član i Hrvatska.

Christophe Dumalin već 19 godina uveseljava djecu kao klaundoktor i član međunarodne organizacije Red Noses kojoj pripadaju i naši Crveni nosovi. Christophe je gostovao u Hrvatskoj gdje je Crvene nosove pripremao za projekt Karavan Orkestar

Christophe je naše Crvene nosove educirao za projekt Karavan Orkestar, interaktivnu glazbenu predstavu klaunovadoktora za djecu s poteškoćama u razvoju koja se izvodi u centrima za odgoj i obrazovanje te rehabilitaciju. Projekt je preuzet od međunarodne organizacije Red Noses International u okviru koje se projekt već provodi u šest zemalja, a Hrvatska je sedma zemlja.

Tri klaunovadoktora i maksimalno 15 štićenika sudjeluju u jednoj predstavi. Prilagođenom interakcijom i zadanim glazbenim točkama, klaunovidoktori izravno se obraćaju svakom štićeniku, posvećujući pažnju njegovu imenu koje će poslužiti kao materijal za novu glazbenu točku. Čitava izvedba traje 30 minuta, a specifičnim načinom komunikacije, klaunovidoktori olakšat će terapijski proces i potaknuti djecu na uključivanje u program, sukladno mogućnostima.

Kreativan i inovativan projekt Karavan Orkestar sadrži elemente muzikoterapije i pozitivno utječe na psihofizičko stanje sudionika. Premijera Karavan Orkestra održana je u Centru za rehabilitaciju Zagreb, podružnici Sloboština, a bit će izvedene tri izvedbe za sveukupno 22 djece.

Moji kolege, klaunovidoktori u Hrvatskoj vrlo su profesionalni, posvećeni su svome radu i izrazito motivirani. Uočio sam dosta kulturnih razlika radeći s klaunovima iz 10 zemalja naše međunarodne organizacije Red Noses Clowndoctors International i moram priznati kako su naši hrvatski kolege opušteni i otvoreni u komunikaciji, spremni su slaviti život, što je meni posebno snažno, otkrio nam je Christophe Dumalin svoje dojmove te nas uputio na važnost projekta Karavan Orkestar.

Djeci je važno to što im nudimo mogućnost sudjelovati u kulturnim aktivnostima iz kojih su u svakodnevnom životu isključeni. Najviše im se sviđa kada pjevamo njihova imena, to je njihov privatan trenutak u kojem su oni mali kraljevi i kraljice, to im posebno znači. Cijeli projekt je baziran na osjetilima, zvuku, dodiru, osjećaju, tako da su im se rekviziti, ključevi i tkanina posebno svidjeli. Moglo se čuti kako djeca pjevuše melodije pjesama koje smo im pjevali. Klaunovidoktori djeci pružaju vrijeme i mjesto za reakciju, omogućuju im da budu svoji što u društvu nemaju priliku.


Društvo u kojem živimo bazirano je na brzini i efikasnosti, a djeca s teškoćama u razvoju nisu brza ni efikasna, ne ispunjavaju očekivanja društva. Međutim, društvo u kojem živimo ne zna biti sretno, stalno izmišljamo nova pomagala i podražaje kako bi bili sretni, a djeca za koju govorimo da imaju poteškoće u razvoju uživaju upravo u susretu s čovjekom. Ona su sretna u stvarnom vremenu, njihova sreća ne ovisi o stvarima, otvorenija su i iskrena, ako vas pitaju kako ste, onda im je to stvarno bitno i zanima ih. Međutim za takvu komunikaciju njima treba vremena, mi im dajemo vrijeme za reakciju. Mislim da svi možemo puno naučiti od djece s poteškoćama u razvoju.


"PREKIDAMO ŽALOST I DONOSIMO ČAROLIJU'

Crveni nosovi često posjećuju i bolnice gdje uveseljavaju djecu, a njihovi susresti s mališanima, opisuje Christophe, temelje se na radosti, humoru i igri, a to su potrebe sve djece, i zdrave i bolesne.

Mislim da svi možemo puno naučiti od djece s poteškoćama u razvoju, ističe Christophe Dumalin, učitelj klaundoktora, odnosno Crvenih nosova

Bolesnoj djeci su radosti i igra često nedostupni zbog njihovog zdravstvenog stanja i situacije u kojoj se nalaze, ali zato im klaunovidoktori upravo u bolnicu donose trenutke radosti, prekidamo žalost, stres, skrećemo pažnju s boli i donosimo trenutke igre i čarolije, kaže ovaj glumac i kazališni redatelj s bečkom adresom.

A što je klaunudoktoru Christopheu Dumalinu najljepše u radu s djecom?

Najljepše mi je kada s djecom uspostavim kontakt očima. Smatram da su oči najintimniji dio tijela jer kada se pogledi spoje, kao da je moguće uroniti u intimu drugog čovjeka. U svakodnevnoj interakciji susreti oči u oči traju samo par sekundi. Kod djece s poteškoćama u razvoju pogled može govoriti više od samih riječi. Često se susrećemo s djecom koja ne mogu govoriti, s njima se povezujemo pogledom što je meni osobno jako moćno.

Ponekad bih zaplakao od emocija koje me preplave, a prenesu se samo jednim dubokim pogledom, priznaje učitelj Crvenih nosova koji su poznati po tome da su uvijek dobre volje, veseli, šaljivi, luckasti i da na život uvijek gledaju s pozitivne strane. Stoga smo "najveselijeg čovjeka na svijetu" pitali kako on gleda na svijet, a njegov odgovor svakome od nas mogao bi otvoriti oči i potaknuti nas da i sami malo promijenimo perspektivu - i da budemo sretniji.

Pričam manje, a više slušam. Kada upoznam osobu ne gledam njezin status i društvene uloge, pokušavam vidjeti osobu onakvu kakva ona doista jest. Polazim od uvjerenja da svaka pojedina osoba želi radost i sreću i tako joj pristupam u dobroj namjeri
, poručuje Christophe Dumalin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju