Devedeset godina dugu tradiciju izrade cvjetnih kugli nastavlja jedna od najmlađih članica poznate zagrebačke cvjećarske obitelji. Za svojeg posjeta Brijunima čarobne cvjetne kugle na poklon je dobila kraljica Elizabeta II., a u njima je uživala i glumica Elizabeth Taylor

Prije 45 godina u cvjetne kugle poznate zagrebačke cvjećarske obitelji zaljubila se kraljica Elizabeta II. Naime, za svojeg posjeta Brijunima dobila ih je na poklon, a bile su ruku djelo jedne od najpoznatijih zagrebačkih cvjećarica. Danas ih puna ponosa i obiteljskih priča izrađuje njena kći, inače četvrta generacija obitelji Herzmansky.

'Prije 45 godina u cvjetne kugle poznate zagrebačke cvjećarske obitelji zaljubila se kraljica Elizabeta II. Naime, za svojeg posjeta Brijunima dobila ih je na poklon'

Po protokolu kada državnici dobe cvijeće, uvijek ga predaju dalje. Međutim, kraljici Elizabeti II. cvijeće se očito jako dopalo tako da je cijelo vrijeme svog posjeta Brijunima držala cvjetne kugle kao torbicu i te fotografije poslije su izašle na mnogim naslovnicama, priča cvjećarica Martina Knapić Horvat u prilogu InMagazina.

No, u 90 godina dugoj povijesti ovih cvjećara pisalo se i o njihovim brojnim nagradama sa svjetskih natjecanja, majstorskim ispitima, ali i drugim značajnim osobama koje su se okitile ovim cvijećem, među kojima je, kaže Martina, bila i Elizabeth Taylor. U želji da opravda tradiciju te vođena kreativnošću, Martina inspiraciju pronalazi u mirisima, umjetnosti, bojama i, naravno, samom cvijeću. Omiljeni cvijet joj je orhideja, a zaljubljena je i u prirodnost pamuka. Doznajte i koje balkonsko cvijeće (ne)voli sunce

U izradi cvjetnih kugli koristi i mahovinu koja obojana djeluje interesantnije te dehidrirano cvijeće iz kojeg je izvučena vlaga čime dobiva na trajnosti kugli, a dok je ove cvjetne aranžmane izrađivala njezina prabaka Ella cvijeće je bilo isključivo živo.

Danas koristimo spužve i druge materijale s kojima cvjetne kugle napravimo lakše i brže. Moja baka i prabaka od klasične, fine mahovine radile su same forme koje su onda vezale žicom da bi dobile kuglu ili svijećnjak na koje su onda slagale cvijeće, objašnjava Martina.

Trendovi u cvjećarstvu, baš kao i u modi se mijenjaju iz sezone u sezonu, a ono na čemu je trenutačno naglasak nije samo aranžman već i prostor koji ga okružuje. Sve kako bi na fotografiji ili video snimci ova cvjetna umjetnost izgledala što bajkovitije. Pogledajte i 7 fotografija magnolije zbog kojih ćete još više zavoljeti proljeće.



Kada završi jednu kuglu, Martina odmah potraži drugi cvijet i već razmišlja o slijedećoj cvjetnoj kreaciji. Kaže, prava je sretnica koju posao ne umara što može zahvaliti umjetničkoj noti koja je prati kroz život.

Kako izgleda izrada cvjetnih kugli pogledajte u prilogu InMagazina.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju