Vedri, ljetni dani uvijek pojačavaju želju za bezbrižnim trenucima provedenim na otvorenom. Bilo da se radi o nedjeljnom doručku na balkonu, rođendanskoj zabavi u vrtu ili roštilju na terasi, mnogo je prilika za zajednički objed i slavlje s prijateljima i obitelji. Prilikom okupljanja za obrok, stolovi uređeni s ljubavlju također igraju važnu ulogu, jer kao što svi znamo, jedemo i očima. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe u nastavku predstavljaju neke od ljetnih stolnih ukrasa s pelargonijama koje je jednostavno rekreirati, a potiču na uživanje svim osjetilima.

Kamena gredica sa šarenim pelargonijama

Ljetna kamena gredica: ovaj neobičan dizajn stola impresivan je jer stvara šarmantni kontrast između žive trave i šarenih pelargonija te sive cinkove zdjele i kaldrme/dekorativnog kamena. Uz prave materijale, ljubitelji rukotvorina lako mogu napraviti ovaj ljetni aranžman.

Za ovaj aranžman kamena i pelargonija trebat će vam devet ukrasnih kamena, ravna, četvrtasta zdjela od cinka dovoljno velika da stanu kaldrme, metalne slamke za piće, čekić, trava i izrezane pelargonije iz vrta te zatezni remen koji je u skladu s bojama pelargonijama.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Kako ju napraviti: Postavite kaldrmu u četvrtastu zdjelu od cinka i zavežite ju zateznom trakom. Zatim čekićem istucite svaku metalnu slamku na jednom kraju dok taj kraj ne postane vodonepropusan. Učinite to na različitim visinama za svaku slamku. Nakon toga umetnite vodonepropusne krajeve slamki između kaldrme i napunite ih vodom. Na kraju u slamke dodajte trave i izrezane pelargonije. Gotovo! Savjet: Dodavanje pelargonija na različitim visinama čini prikaz dinamičnijim.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Lanterna s pelargonijama u staklenci

Ova cvjetna lanterna s pelargonijama u staklenci prava je zvijezda na vrtnom stolu u laganim ljetnim večerima. Izrada ovog lijepog ukrasa za stol zahtijeva malo vještine pa je pravi užitak za obožavatelje “uradi sam” pristupa koji su spretni u izradi ručnih radova.

Za izradu ovog cvjetnog ukrasa za stol trebat će vam pelargonija, mala staklenka, kliješta, cvjetna žica, cvjećarska traka, vrpca u boji, žica za namotavanje, fini pijesak i sužene svijeće.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Kako se to radi:
1. korak: Omotajte žicu trakom u boji i oblikujte je u otvoreni prsten. Promjer prstena trebao bi biti isti kao i promjer stakla na koje će se kasnije pričvrstiti.
2. korak: Formirajte petlju na svakom kraju žice pomoću kliješta i pričvrstite vrpcu duljine oko 20 cm na svaku od ove dvije petlje.
3. korak: Uberite cvjetove pelargonije i povežite stabljike na duljinu žice žicom za namotavanje tako da cvjetovi budu blizu jedan drugom i pokrijte žicu što je moguće potpunije.
4. korak: Gotov vijenac od pelargonija stavite oko vrha staklenke i zavežite ga vrpcama.
5. korak: Napunite staklenku pijeskom i gurnite svijeće u nju. Savjet: Za veći stol, više staklenki ukrasite samo vrpcama i napunite ih pijeskom i svijećama te ih stavite na stol kao dodatne ukrase. Savjet: Ovisno o veličini staklenke, može biti mjesta za jednu ili više svijeća u staklenki s pelargonijama. Savjet: Odabirom različitih boja, ovaj dizajn cvjetnih pelargonija lako se može prilagoditi različitim ukusima i stilovima.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Ljetni stol s pelargonijama i idejama u svježem, prirodnom stilu

Ovaj ljetni stol izgleda lagano i prozračno s bijelim pelargonijama i ručno izrađenim ukrasima u trendovskom prirodnom stilu.

Kratke, debele dijelove grana možete, piljenjem utora ili bušenjem rupa, brzo pretvoriti u originalne držače za oznake s imenima ili cvjetne cijevi punjene rezanim pelargonijama kako biste stvorili ljetni dojam. Također, duže stabljike pretvaraju običnu vazu u atraktivni središnji dio stola koji s bujno cvjetajućim bijelim pelargonijama daje prekrasan, prirodan izgled.

Za atmosfersko svjetlo u ugodnim ljetnim večerima isprobajte ove ukrasne, u trendu, obnovljene lampione. Lako ih je napraviti od starih staklenki i odbačenih kožnih remena. Savjet: Ako su tegle dovoljno velike, u njih možete posaditi i pelargonije. Ako to učinite, pobrinite se da postoji dovoljan sloj drenaže i samo lagano zalijevajte kako biste izbjegli propuštanje vode.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Za izradu lampiona trebat će vam škare, bušilica, jaka špaga i velika igla kao i prazna staklenka s odgovarajućom svijećom ili pelargonijom za svaku lampu i stari kožni remen.

Kako se to radi:
1. korak: Izrežite remen na preciznu duljinu kako bi se mogao čvrsto omotati oko staklenke i zakopčati.
2. korak: Bušilicom probušite nekoliko rupa na skraćenom kožnom remenu.
3. korak: Preostali dio remena zašijte jakom špagom na suprotne strane skraćenog kožnog remena tako da se stvori remen s kopčom koja se nalazi u sredini.
4. korak: Sada postavite remen s pričvršćenom trakom oko staklenke. Remen mora biti dovoljno čvrst da ne klizi. Ako je potrebno, upotrijebite specijalizirano ljepilo da ga pričvrstite na mjesto.
5. korak: Na kraju stavite svijeću u staklenku ili u nju posadite pelargoniju. Ako želite, oko svijeće možete rasuti male kamenčiće, glinene granule ili iverje za ukras. Gotovo! Zapamtite: Nikad ne ostavljajte svijeću da gori bez nadzora.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Jednostavno prelijepo: prozračne, svježe pelargonije

Ova lijepa dizajnerska ideja je poput hladnog povjetarca, s travama i briljantnim bijelim, odrezanim pelargonijama koje dodaju dašak ljeta stolu. Za izradu ovog aranžmana potrebna vam je jednostavna, duguljasta, ručno izrađena drvena kutija i nekoliko identičnih staklenih boca.

PR PR (Foto: Pelargonium for Europe) Savjet: Bijele pelargonije daju ovom dizajnu nenaglašenu svježinu i lakoću. Pelargonije u jarkim bojama poput ružičaste, crvene ili ljubičaste stvaraju mnogo dramatičniji dojam.

Možete pronaći još mnogo prelijepih dekoracijskih ideja s pelargonijama na www.pelargoniumforeurope.com.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju