Trend davanja 'čudnih' imena djeci u posljednje vrijeme sve je jači. Kod nas još uvijek nije zaživio u potpunosti, iako je i u Hrvatskoj 2014. godine registrirano dosta neobičnih dječjih imena poput Piroška ili Igra. Roditelji diljem svijeta pokazali su i preveliku dozu maštovitosti prilikom odabira imena svojih mališana

1. Nutella. U siječnju je jedan francuski bračni par dobio sudsku zabranu kada su svojoj kćerkici pokušali dati ime Nutella. 'Ime koje može uzrokovati samo zadirkivanje i podcjenjivanje nije u djetetovom najboljem interesu' zaključio je sudac i djevojčica je na kraju dobila ime Ella.

Iako kompanije diljem svijeta pokušavaju zaštititi imena svojih proizvoda, zakonski nije zabranjeno nazvati dijete imenom brenda ili proizvoda. Tako se u SAD-u sve češća imena poput Dior, Mercedes, Armani ili L'Oreal.

2. Mesija. Roditeljima iz Tennesseeja također je zakonom zabranjeno da svog sina nazovu Mesija. Naposljetku je zabrana poništena uz obrazloženje kako se radi o vjerskim predrasudama i mališan se ipak zove Mesije. Upravo je se to ime u SAD-u našlo na listi najpopularnijih prošle godine.

>>Za dječake: Top 5 najpopularnijih imena na svijetu

3. Top. Ako ste pomisliti da nema ljudi koji bi svom djetetu željeli dati ime po destruktivnom oružju, prevarili ste se. Čak je i slavni američki voditelj Larry King svog sina nazvao Cannon, što u doslovnom prijevodu znači top.

4. Dobitnik i gubitnik.
Winner (Dobitnik) i Loser (Gubitnik) Lane su braća rođena u New Yorku. Sudbina se poprilično poigrala s njima pa je Dobitnik naposljetku postao sitni kriminalac i završio u zatvoru, a Gubitnik uspješni policajac.

>>5 francuskih imena za djevojčice i dječake koje želimo ukrasti

5. Hashtag. Hashtag je simbol (#) koji se na društvenim mrežama koristi za označavanje tj. grupiranje postova vezanih uz određeni događaj ili temu. U San Franciscu je 2012. godine rođena Hashtag Jameson, djevojčica koja će svoje roditelje uskoro sigurno pitati što im je bilo na pameti kada su joj dali ovo ime.

Ovo nije ni prvo ni zadnje 'tehnološko' dječje ime – jednu Egipćanku roditelji su nazvali Facebook, a u Meksiku je odnedavno ovo 'ime' zakonom zabranjeno, baš kao i sva druga potencijalno čudna dječja imena.

>>Možete li pogoditi koje je ime za djevojčice najpopularnije na svijetu?

6. Lucifer. U moru čudnih imena našlo se i ovo, popularno u američkoj državi Utah. Prema Bibliji, Lucifer je sin zvijezde Danice koji je srušen u podzemlje tj. pakao. Često ga se poistovjećuje sa Sotonom iako mnogi demonolozi smatraju kako je on nadređen Sotoni.

7. Medvjed. Nakon potonjih imena, nazvati dijete prema životinji čini se poprilično 'pitomo'. Ovo ime popularno je među slavnima. Tako su Alicia Silverstone, Kate Winslet i Jamie Oliver svoje sinove nazvali Bear (Medvjed).

Biste li vi svom djetetu dali neobično ime?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju