Čim ih ugledate jasno je da su dalmatinski psi posebni. Jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca i uvažni kinoglog, Jovica Balać opisao je dalmatinske pse kao pravi kinološki dragulj. Odlikuje ih elegantan pokret, skladno tijelo, graciozan hod, plemenito držanje, živahni temperament. Njihova dlaka najčešće je čisto bijela i posuta točkicama, a najviše oduševljava njihov karakter.

Galerija +0 Dalmatiner

Dalmatinski psi su dobročudni, odani, brzo uče, a vole i djecu, odrasle i starije. Izvukli smo manje poznate činjenice o ovoj autohtonoj pasmini zbog kojih bi i vi mogli poželjeti jednog mališana u svom domu.

1. Dalmatinski psi znatno mijenjaju izgled nakon dva tjedna starosti

Iako je ova pasmina najpoznatija po svjetloj dlaci prekrivenoj tamnim točkicama, dalmatinski psi se zapravo okote potpuno bijeli. Nakon dva tjedna starosti počinju poprimati izgled koji je svima dobro poznat.

Tada počinju nastajati točkice koje mogu biti crne i smeđe i po njima se razlikuju od bilo koje druge pasmine diljem cijelog svijeta. Crne ili smeđe točkice čine ih jedinstvenima. Rijetko ih imamo priliku vidjeti tako male, dok su još potpuno bijeli, ali sada imate priliku. Fotografija najmlađih štenaca, starih tek jedan dan, nalazi se u fotogaleriji.

2. Razne dužnosti kroz povijest

Dalmatinski psi se proučavaju stoljećima, a poznati su već 4000 godina. Zabilježeno je kako su kroz povijest imali različite dužnosti. Dalmatinski psi su bili i lovački psi i psi čuvari, pratili su konjanike u ratu, čuvali su granice u konjačkim odredima i pratili su karavane. Osim zbog 'dužnosti' u lovu i obrani, dalmatinski psi su oduvijek bili uzgajani i kao kućni ljubimci.

Mogli bismo čak i reći da su dalmatinski psi odrađivali ulogu današnjih policajaca jer su u 17. stoljeću pratili kočije koje su prevozile razne proizvode i dobra i čuvali kočije od kradljivaca i drugih napada.

3. Dugotrajno dokazivanje autohtonosti

Samo ime ove pasmine kaže kako je porijeklom iz Dalmacije. Bilježe to i stare slike i zapisi iz crkvenih kronika iz 16. stoljeća, a franjevački samostan u Zaostrogu čuva dokaz kojeg danas svi mogu pogledati. U tom se samostanu nalazi slika Posljednje večere na kojoj je uz apostole i dalmatinski pas.

Slika je stara 200 godina, ali autohtonost dalmatinskih pasa morala se dokazivati. Tek 1995. godine u Bruxellesu krovna svjetska kinološka organizacija (Fédération Cynologique Internationale) priznala je pasminu kao hrvatsku.

4. Što je zajedničko dalmatinskom psu i dalmatinskom kršu?

Još jedan od dokaza da su dalmatinski psi podrijetlom iz Dalmacije su točkaste mrlje na bijelom tijelu koje neke podsjećaju na krajolik dalmatinskog krša.

Tvrde da je u nastajanju takvog izgleda veliku ulogu odigrala potreba da se prilagode okolišu i što lakše prežive u škrtoj dalmatinskoj vegetaciji.

5. Dalmatinski psi su poznatiji u svijetu nego doma

Walt Disney zaslužan je za popularnost ove pasmine u cijelom svijetu. Godine 1961. snimljen je animirani crtić ‘101 Dalmatinac’, a 1996. godine napravljen je i igrani film. Nakon igranog filma popularnost dalmatinskih pasa raste, a ova pasmina prisutna je i u brojnim reklamama poznatih brendova. Sljedeće godine, 2021., izlazi novi film slične tematike pod nazivom 'Cruella', a glavnu ulogu u filmu igra Emma Stone.

Postoje neke incijative kojima bi dalmatinski psi turistički promovirali Dalmaciju i Hrvatsku. Jedna od takvih je i inicijativa da se u Zadru postavi pješački prijelaz koji će umjesto šarama zebre, biti ocrtan šarama ovog psa.

6. Hrvatska ne bi mogla snimiti svoju verziju filma '101 Dalmatinac'

Iako je porijeklom iz Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika nije moguće pronaći dalmetinera. Tek se nekoliko uzgajivačnica u Hrvatskoj bavi uzgojem ove pasmine i zbog toga prijete sve veći problemi u održavanju ove pasmine. U svrhu popularizacije ove pasmine prošle je godine glavni urednik Glasnika Samobora i Svete Nedelje, Robert Škiljan izdao strip slikovnicu u 10 nastavaka nazvanu “Dalmatiner se vraća kući”.

Cilj svih obožavatelja i uzgajivača dalmatinskih pasa je proširiti lijepu riječ o ovoj pasmini i predstaviti ju kao pasminu vrijednu očuvanja. U njihovim zajedničkim naporima, najviše bi im pomoglo što više onih koji se iskreno žele upoznati sa svim karakteristikama psa koji osim posebnog izgleda i zanimljivog karaktera ponosno pripada jednoj od najljepših pasmina na svijetu.

Informacije i fotografije ustupila je Uzgajivačnica Lacrima Christi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju