Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke 2017., koja se ove godine održava 11. put, počinje u utorak, 21. studenoga u Zagrebu, a središnji joj je događaj književno-znanstveni skup Feminizam i kultura straha

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke počinje u utorak 21. studenog polaganjem vijenca na grob najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke, a istoga će se dana dodijeliti nagrade za najbolje studentske radove s temom ženske i rodne problematike koju Centar za ženske studije dodjeljuje desetu godinu zaredom.

Zagorkini Dani počinju polaganjem vijenca na grob najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke

U četvrtak, 23. studenoga građanima se otvaraju vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke (od 11 do 16 sati), a isti dan bit će predstavljena knjiga Coprnički ceh.

Književno-znanstveni skup Feminizam i kultura straha održat će se u petak i subotu, 24. i 25. studenoga, u Zagorkinu Memorijalnom stanu. Dvodnevni je to skup s međunarodnim sudjelovanjem koji organiziraju Centar za ženske studije i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U nedjelju, 26. studenog Slavica Jakobović Fribec građane vodi u šetnju Zagorkinim tragom koja završava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8.

Marija Jurić Zagorka (1873. - 1957.) bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju