Budući da sve više vremena provodimo na poslu ili u školi, obitelj je najčešće na okupu jedino u vrijeme doručka i večere. Kako bi se ta obiteljska druženja odvijala u što udobnijem okruženju, potrebno je pažljivo pristupiti opremanju blagovaonice.

Iako moderna verzija mjesta za blagovanje može biti i šank ili otok koji kuhinju dijele od dnevne sobe, u ovom članku usredotočiti ćemo se na stolove i stolce.

Prije svega, treba razmisliti o potrebnoj veličini stola. Ako je blagovaonica predviđena samo za potrebe četveročlane obitelji dužina i širina stola trebale bi biti barem oko 90 cm. Priređujete li večeru za 8 ljudi ciljana dužina stola je oko 2 metra. 

Također, potrebno je imati na umu da bi od ruba stola do zida trebalo biti barem 90 cm prostora, što će omogućiti udobnije sjedenje za stolom ili kretanje oko njega. 

Što se tiče materijala od kojih su stolovi i stolci izrađeni, izbor na tržištu je zaista bogat. Isto se odnosi i na oblike ovog središnjeg dijela blagovaonice.

Neke od njih predstavljamo u okvirima pripadajućih stilova.

Stilovi

Tehnološki stil u blagovaonicu donosi stol ravnih linija i minimalističkog dizajna koji je često izrađen od vrlo popularne kombinacije materijala – ploča od kaljenog stakla počiva na čvrstim nogama od metala. Staklo ne mora biti prozirno budući da postoje razni načini obrade ovog materijala. Primjerice, lakirano staklo je polu-prozirno ili neprozirno, te dostupno u nekoliko boja. 

Stolci, ali i noge stola, sve su češće obloženi kožom što im daje određenu mekoću. Također, stolci mogu biti obloženi i raznim tkaninama.

Poigrajte se dekoracijama na stolu, kako za svaki dan tako i za posebne prilike.

Spomenimo i stolce oblikovane od prozirnog polikarbonata. Oni ne nameću svoju prisutnost u prostoru, stoga su dobar odabir pri uređenju manjih interijera.
 
Osim navedenog polikarbonata, u izradi stolaca koriste se i drugi sintetički materijali. Ovakvi stolci mogu biti jednobojni, kao i ukrašeni različitim uzorcima, primjerice, mogu izgledati kao da su dekorirani čipkom. 

Stakleni tanjuri i čaše nastaviti će ovu prozirnu shemu, dok će nadstolnjaci i podmetači u žarkim bojama izaći iz okvira tehnološkog stila te osvježiti blagovaonicu.

Blagovaonicu u globalnom stilu će oplemeniti ručno oslikani stol i stolci od drva manga, čija raskoš boja rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Zanimljivi dodaci uživanju u jutarnjoj kavi su i posuđe te pladnjevi koji svojim koloritom slijede ovu egzotičnu priču, a tu su i svijećnjaci te ostala rasvjetna tijela. 

Stol, stolce i klupice od drva, naročito tikovine, nalazimo u eksterijeru, ali i interijeru. Društvo im rade i vitrine, ormarići, te posuđe izrađeni od ovog plemenitog materijala. Što se tiče dizajna, drveni namještaj dolazi u različitim oblicima. Stolovi mogu biti u potpunosti ravnih linija, zatim zaobljenih nogu po uzoru na indijske i indonezijske forme, kao i ukrašeni rezbarijama. Želite li miješati nekoliko materijala uz stol od egzotičnog drva lijepo će izgledati i stolci od ratana, ali i tehnoratana.

Dodatna atrakcija masivnog drvenog stola mogu biti i pretinci prekriveni staklenom plohom. Na taj način mogu se izložiti brojni dekorativni predmeti te blagovaonicu učiniti još zanimljivijom. 

Klasični stilovi u blagovaonicu unose profinjenost kao i toplinu drva poput oraha ili trešnje. Stol i stolci oplemenjeni su rezbarijama, furnirima, intarzijama, pozlatama.

Shabby Chic stil također u interijer unosi povijesnu priču. Klasične linije pokućstva čine ga elegantnim, a bijela (ne)boja daje mu lakoću. Neutralnost bjeline pokućstva osvježavaju vesele boje dodataka.

Šećer na kraju ove dizajnerske priče svakako je dekoriranje stola, kako za svaki dan tako i za posebne prilike. Stolnjaci, nadstolnjaci, posuđe, pribor za jelo, ukrasni dodaci – sve navedeno učiniti će boravak za stolom još zabavnijim.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju