Harmoničan obiteljski život uz što manje stresa, kako za odrasle tako i za djecu, nije više stvar magijskih trikova; čak i ako je za to potrebno više od velike dječje sobe i kuhinje. Ovdje je dano nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći prilikom planiranja.

Stambeni prostor s kuhinjom otvorenom prema dnevnom boravku i blagovaonici uz velike, osunčane dječje sobe glavni su kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se objekt mogao proglasiti prikladnim za život djece i njihovo odrastanje. Da bi se svi stanari ugodno osjećali potrebno je ipak odvojiti malo više vremena za planiranje i svaku želju razraditi korak po korak. Najviše pomoći pružit će detaljan dnevni raspored, koji po mogućnosti u sebi objedinjuje radne navike roditelja, školski raspored, praznike i vikend.

Da bi zajednički obiteljski suživot uvijek besprijekorno funkcionirao, potrebno je intervenirati već prilikom samog planiranja objekta. Pri tome treba imati na umu; onaj tko hoće obiteljski graditi, treba obiteljski planirati. To znači da ako su djeca malo veća, bilo bi dobro dopustiti im da aktivno sudjeluju i donose odluke. Primjedbe, argumente i predodžbe od strane djece u tom slučaju uistinu treba ozbiljno shvatiti – čak iako odraslima ponekad to teško pada. Djeca su pravi stručnjaci kada su u pitanju dječje sobe i sobe za igranje. Zato iskusni arhitekti i planeri uvijek imaju jedno uho otvoreno za njihove sugestije i primjedbe. 

Da bi objekt «rastao» zajedno s djecom, bitno je da tlocrt bude prilagodljiv – naravno da objekt ne može rasti i širiti se u pravom smislu te riječi, ali dobar tlocrt omogućuje nekoliko prostorija približno iste kvadrature koje se mogu fleksibilno koristiti već prema namjeni i potrebi. Na taj način jedna prostorija može poslužiti kao soba za goste, radna soba, spavaća soba i dječja soba. 

Više o ovoj zanimljivoj temi pročitajte ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju