Imate malu kupaonicu i mnogobrojnu obitelj? Rješenje postoji. Naša arhitektica tvrdi kako god mala ili skučena kupaonica bila, vizualno je možemo povećati odabirom primjerenih elemenata i pravilnim odabirom keramičkih pločica


Prilikom odabira sanitarnih elemenata, bitno je sagledati i okolni prostor korištenja, tako da osiguramo kako nesmetan pristup tako i primjerenu manipulativnu površinu oko pojedinog elementa

Kupaonica je prostor u kojem ne samo što obavljamo intimnu higijenu, već nam pruža i mogućnost ugode i opuštanja. Poznato je da voda kao medij pročišćava i skuplja na sebe negativnu energiju koju svojim djelovanjem ispire iz organizma.

Promatrajući kupaonicu na taj način, dakle ne samo kao prostor u kojem se obavljaju osnovne fiziološke potrebe, nije svejedno kakav ugođaj ćemo u kupaonicu unijeti.

Ma koliko mala ili skučena bila, vizualno je možemo povećati odabirom primjerenih elemenata koju u nju unosimo, kao što je npr ugradnja velikih ogledala.

Prije svega treba voditi računa o funkciji, tako da ćemo u malu kupaonicu svakako nastojati ugraditi tuš kadu s kabinom umjesto ležeće kade, čime stvaramo više ostalog korisnog prostora.


Iako je mjesto perilici rublja primjerenije u kupaonici, nemamo li dovoljno mjesta, perilicu možemo izmjestiti u neki drugi prostor.

Prilikom odabira tog prostora, dakako da je važna i instalacija dovoda i odvoda vode, koju je moguće osigurati npr u prostoru degažmana ili hodnika te perilicu smjestiti u ugrađeni ormar.

Mišljenja smo da, u svakom slučaju treba izbjegavati smještaj u prostor kuhinje koja, istina je, ima osiguranu instalaciju, međutim, smatramo da je funkcionalno neprimjereno miješati 'puteve' hrane i prljavog rublja.

Prilikom odabira sanitarnih elemenata, bitno je sagledati i okolni prostor korištenja, tako da osiguramo kako nesmetan pristup tako i primjerenu manipulativnu površinu oko pojedinog elementa.


Da bi u taj prostor unijeli osobnu notu, važan element je odabir boje i vrste keramičkih pločica. Dimenzija pločica također utječe na vizualni dojam tako da se, u pravilu, u velike kupaonice ugrađuju keramičke pločice većih dimenzija, a u manje manjih.

Muči vas odabir boja za vaš dom? Imamo rješenje!

Kako urediti dom: Pet ključnih elemenata

U današnje doba, prilikom tog odabira, mogućnosti su zaista mnogobrojne, i šteta bi bila ne iskoristiti ih, bez obzira na financijsku konstrukciju, obzirom da pločice nisu element koji se učestalo mijenja.

Kod opremanja kupaonice, niz je detalja kojima taj prostor obogaćujemo i prilagođavamo osobnom ukusu.

Tako će i taj prostor zaživjeti novim šarmom ako ga upotpunimo dekorativnim detaljima kao što su vaze sa cvijećem, svijeće, grupirane bočice parfema i sl. te pritom ne treba zanemariti ni ambijentalnu rasvjetu kojom stvaramo poseban ugođaj.

Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju