Čitateljicu Djeni je zanimalo kako preurediti 40 godina staru kuću, je li pogodna za dogradnju potkrovlja i kako napraviti 3 spavaonice i veliku kupaonu za koju su trenutačno zakinuti. Osim toga, zanimalo ju je i kako odrediti raspored soba

Dogradnja potkrovlja i formiranje dvoetažnog stana

Prilikom dogradnje potkrovlja na postojećem objektu, prvenstveno moramo biti svjesni činjenice da su nam neki elementi unaprijed zadati, kao što je npr. nosiva konstrukcija, položaj instalacija pa i osnovni gabarit objekta.


Isto tako, uvjete nam postavlja i važeći prostorni plan za pojedinu lokaciju koji propisuje maksimalnu izgrađenost, visinu, maksimalnu bruto površinu i sl. Preporuka je, prije nego se pristupi izradi projekta, svakako zatražiti uvjete uređenja prostora (izvod iz prostornog plana) kako kasnije ne bi bilo problema oko pribavljanja potrebnih dozvola za gradnju prema važećim Zakonima RH.

Za prostor potkrovlja postavlja se pitanje koja je preporučena visina obodnih parapetnih zidova, a da se prostor što je moguće kvalitetnije iskoristi te da ima čim manje neupotrebljivih kosina. Povećavajući visinu zidova koji nose kosine krova, povećavamo prostor i njegovu uporabljivost.

Visinom od 150 cm možemo smatrati da je tlocrtna površina prostora iskorištena u cijelosti, no i ukoliko je ta visina manja, uvijek postoji mogućnost ugradnje ormara uz taj zid te se, na taj način, prostor može kvalitetno iskoristiti iako je nizak. Prilikom ishođenja dozvola za gradnju, važno je napomenuti, potkrovljem se smatra prostor kod kojega je visina nadozida max 90 cm.

Nadalje, kod formiranja potkrovlja, javlja se dilema oko postavljanja krovnih kućica ili krovnih prozora. Krovna kućica stvara više prostora u potkrovlju, više ga osvijetljava, ali mijenja izgled i geometriju krovišta. Lokalnim prostornim uvjetima propisana je i max moguća izvedba krovnih kućica u odnosu na frontu pročelja.


Krovni prozori se lakše izvode na već formiranom krovu, rukovanje je jednostavno, no ne povećavaju volumen prostora poput krovne kućice.

Postavljanje krovne kućice odnosno krovnog prozora ovisi također i o nagibu samog krovišta. Moguća je i kombinacija tih dvaju elemenata i to na način da se dio koji je neprohodan zbog kosine, riješi izvedbom krovne kućice, dok se u prohodnom dijelu osvjetljenje i prirodna ventilacija osiguravaju putem krovnih prozora.

U konkretnom primjeru čitateljice, prilagodba prizemlja kuće izvršena je na način da se u tom dijelu formira tzv. „dnevni dio“ dok su u budućem prostoru potkrovlja predviđene sobe i kupaonica. Stubište, koje povezuje ta dva prostora, smješteno je na mjestu postojeće kuhinje, u centralnom dijelu objekta, na poziciji koja omogućava jednostavan raspored soba u potkrovlju te maksimalnu iskorištenost prostora, sa što manjim komunikacijskim putevima.

Kod odabira tipa stubišta, prema upitu čitateljice, važno je voditi računa o funkcioniranju prostora. Za stambene prostore u kojima stepenice služe za svakodnevnu, višekratnu komunikaciju, preporuka je, izbjegavati spiralne stepenice neadekvatnog radijusa. Takve stepenice pogodne su za komunikaciju među prostorima koja se rjeđe koristi te gdje postoji i druga mogućnost za npr. transport predmeta većih dimenzija.

Postojeća spavaća soba i dnevni boravak pretvoreni su u jednu cjelinu u kojoj je formiran dnevni boravak, blagovaonica te kuhinja. Raspored namještaja je usklađen s okvirnim potrebama svakodnevnog funkcioniranja 4-5 člane obitelji. Novoformirana kuhinja je predviđena u obliku slova U, ali bez „otoka“ jer na taj način zauzima manje prostora. Dodatno je moguće i prostor ispod kraka stubišta iskoristiti kao izbu ili spremište.

Savjet arhitekta: Kako provjeriti kvalitetu izgradnje

Kupujete stan? Evo na što trebate pripaziti!

Postojeća kupaonica je zadržana na istoj poziciji dok se dječja soba formira kao soba za goste.

Dvokrakim stubištem povezujemo se sa prostorom potkrovlja u kojem su, prema potrebama obitelji, uz zajedničko predsoblje, formirane tri sobe i veća kupaonica. Raspored prostorija usklađen je s gabaritom i pozicijom nosivih zidova u prizemlju. Na samom krovištu predviđena je izgradnja krovnih kućica na mjestima izvedbe zidnih prozora, dok je u kupaonici predviđena ugradnja krovnog prozora.

Autorica: dipl.ing.arhi. Zofi Jerič, tvrtka A-Z projekti


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju