Orijentalni stil je mističan, meditativan i smirujući, no kako tvrde stručnjaci, trebao bi se odražavati u dodacima. Izaberite detalje koji prenose vaš vlastiti šarm, pripazite na osvijetljenje i poigrajte se s crvenom i zlatnom

Mističan i smiren dom

Orijentalni stil je mističan, meditativan i smirujući, prisutan u bogato ukrašenim palačama i hramovima kao i u minimalistički uređenim interijerima urbanog čovjeka.

Osvjetljenje može biti skupo, međutim kupujete li u trgovini rabljenih stvari možete nabaviti dobro dekorativno osvjetljenje. Vaš će dom izgledati savršeno ako ga ukrasite rasvjetnim tijelima kao što su papirnate lampe.

Iako Orijent obuhvaća niz zemalja od Kine do Indonezije, pojedini su elementi zajednički različitim stilovima svake od njih.

Materijali su prirodni, a bambus je temeljna spojnica. Izrada namještaja, ukrasa i tkanina je bogata i vrhunska, a dekorativne tehnike lakiranja i batika razrađene su do granica umjetnosti.

Također je prisutno uvažavanje duhovnosti inherentne simbolizmu uzoraka, boja, rukotvorina i položaju predmeta.
Šareni ambijent orijentalnog stila uređenja oduvijek je bio popularan, ali kako ga postići u svojem domu?

Ključ je u osvijetljenju

Potrebno je tek prilikom kupnje poznavati neke osnove. Primjerice, koristeći orijentalne paravane i lakirane detalje, kao i crvenu te zlatnu boju, možete u trenutku stvoriti privlačan dekor u bilo kojoj prostoriji. Vjerujte, dovoljan je samo jedan takav detalj kako biste se osjećali kao da ste na egzotičnom Orijentu.

Koristeći orijentalne paravane i lakirane detalje, kao i crvenu te zlatnu boju, možete u trenutku stvoriti privlačan dekor u bilo kojoj prostoriji. Dovoljan je samo jedan takav detalj kako biste se osjećali kao da ste na egzotičnom Orijentu

Osvjetljenje može biti skupo, međutim kupujete li u trgovini rabljenih stvari možete nabaviti dobro dekorativno osvjetljenje kako biste dodatno naglasili ljepotu koju pruža ovaj stil. Vaš će dom zasigurno izgledati savršeno ako ga ukrasite rasvjetnim tijelima kao što su papirnate lampe.

Razmislite i o kupnji lampi za uzglavlje koje su usklađene s takvom vrstom dekora. Kako biste sve dodatno uljepšali, upotrijebite nekoliko dodataka poput vaza za cvijeće i uokvirenih fotografija. Naravno, sve u živim bojama i po mogućnosti sa što upečatljivijim uzorkom.

Sve je u detaljima

Orijentalni stil, tvrde stručnjaci, trebao bi se odražavati u dodacima. Izaberite detalje koji prenose vaš vlastiti šarm na prostoriju te ističu zanimljiv dizajn interijera koji je u potpunosti rezultat mašte.

To je najbolje primjeniti u intimnijim prostorijama poput spavaće sobe u kojoj primjerice prigodna dekoracija prozora može u potpunosti promjeniti cijeli dojam.

Dok razgledavate trgovine s namještajem, posebnu pozornost posvetite bambusovim žaluzinama koje izgledaju efektno.

Sobu također možete oživjeti odgovarajućim tepihom. Potrebno je kupiti nešto što će nadopunjavati dekor bojom i oblikom.

Kad je riječ o bojama, odaberite neutralne boje ili crvenu i plavu te stavite prostirke od sisal-konoplja ili tradicionalne orijentalne tepihe.

Primamljiv krevet i noćni ormarići naglasit će dekorativni element vaše sobe.

Na kraju, važno je upamtiti da kupnjom odgovarajućih komada možete postići to da vaš interijer izgleda kao vrhunsko djelo nekog poznatog umjetnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju