U stanu u kojem su hodnik i degažman smješteni na centralnoj poziciji čitateljica je poželjela ispuniti taj prostor te ga učiniti što funkcionalnijim i napraviti mjesta za ugradbeni ormar, komodu, vješalicu i ogledalo

Prema tlocrtu postojećeg stanja, vidljivo je da je nastao problem pri funkcionalnom osmišljavanju prostora hodnika i degažmana. Navedeni prostori smješteni su na centralnoj poziciji te projektirani na način da predstavljaju isključivo komunikaciju između ostalih dijelova stana. Samim tim, na većini zidova nalaze se vrata koja ograničavaju mogućnosti postavljanja opreme kao što su garderobni ormari, komode, vješalice, ogledala...

Prvi prijedlog
Da bi se stvorio prostor koji bi se funkcionalno mogao iskoristiti, prema našem prijedlogu, trebalo bi izmjestiti vrata koja vode u dnevni boravak. Na taj način u hodniku je moguće ugraditi garderobni ormar s kliznim vratima, a koji ne bi vizualno opteretio prostor. Ormar je dubine 60 cm te pruža mogućnost smještaja i vješalica za odjeću kao i prostora za pospremanje cipela, dok se u gornjem dijelu (do stropa) nalazi prostor za pospremanje stvari koje nisu u svakodnevnoj uporabi.


Na zidu koji se nalazi između vrata kuhinje i dnevnog boravka smjestili smo ogledalo koje je funkcionalno, ali daje prostoru i dodatno vizualno proširenje.

Pitajte našeg arhitekta!

Dogradnja potkrovlja i formiranje dvoetažnog stana

Kuhinja, blagovaona i boravak u jednom

Drugi prijedlog
Kao druga varijanta, moguće je i objedinjavanje hodnika i degažmana, rušenjem pregradnog zida, čime se dobiva na prostornosti, ali se gubi mogućnost izoliranja tzv. noćnog dijela stana.


U svakom slučaju, prilikom uređenja tih prostora, zbog slabog dotjecanja dnevnog svjetla, trebalo bi primjeniti svijetle tonove u obradi zidova s akcentiranjem samo pojedinih dijelova kao što su npr. dovratnici ili vratna krila koji bi mogli biti u tamnijem tonu. Taj ton, kao poveznica, može biti ponovljen i na kutnim podnim lajsnama ili npr. okviru ogledala.

Autorica: dipl.ing.arhi. Zofi Jerič, tvrtka A-Z projekti


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju