Idete u kupovinu namještaja i zaista vam hitno treba kauč ili kutna garnitura. Izbor je velik, rješenja naizgled mnogo, no ograničeni ste dimenzijama, izgledom, funkcijom i, naravno, cijenom. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći da odaberete najbolju moguću opciju za svoj dom.

  Galerija Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje +11 Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje

1. Povedite pratnju

Prvo što trebate učiniti jest razmišljati logično. Kauč ili kutna garnitura namještaj je namijenjen cijeloj obitelji i stoga bi bilo razumno da sa sobom u kupnju povedete nekoga kako biste zajednički donijeli odluku.

2. Probajte sjediti na kauču

Svidjela vam se sjedeća garnitura i čini vam se prikladnom za vaš dnevni boravak? Nemojte je kupiti ako na njoj niste prosjedili neko vrijeme. Dobro razmotrite garnituru, pogledajte kako je sastavljena, je li spojena zakovicama ili ljepilom i kakav je sastav materijala.

Osim dizajna važna su i vaša leđa. Kauč mora biti udoban, zbog čega je važno da ima čvrste potpore za leđa.

3. Razmišljajte praktično

Volite svijetli jednobojni namještaj, no razmišljajte praktično. Ako već želite takvo što, bilo bi dobro da su presvlake za kauč perive, odnosno da ih možete skidati i prati.

Izložbeni primjerak vjerojatno dolazi u raznim bojama, dezenima i vrsti tkanine. Ne naručujte napamet i raspitajte se točno o kvaliteti uzorka.

 4. Pažljivo s uzorcima

Dobro razmislite o uzorku koji želite u svom domu. Primjerice, krupni uzorci nakon nekog vremena počinju zamarati. Osim toga, kauč ili kutnu garnituru uvijek možete razveseliti ukrasnim jastučićima.

Potražite u trgovini namještaja željeni uzorak tkanine kako biste se uvjerili u njegovu kvalitetu i otkrili odgovara li vam u potpunosti.  Ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, poželjno je odabrati izdržljiviji materijal koji se lako čisti. Ako se odlučite za uzorak, dobro promotrite je li sve dobro skrojeno.

Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje (Foto: Getty Images)

5. Razmislite o opciji koja se razvlači

Dobro razmislite i odlučite želite li garnituru za sjedenje ili onu koja ima mogućnost razvlačenja. Druga je varijanta nešto skuplja, no ako postoji potreba za dodatnim krevetom, ta varijanta nije loša.

6. Pripazite na dimenzije

Kauč odnosno kutna garnitura mora imati određenu visinu, širinu i dubinu, ali mora pristajati i dimenzijama vaše sobe.

Pripazite da ne bude prevelik za prostoriju u kojoj će se nalaziti, odnosno da ne ometa kretanje. Prije kupovine pažljivo izmjerite cijeli prostor, posebno dio na kojem će biti sjedeća garnitura. Brojke obavezno imajte pri ruci prilikom kupovine.

Imajte na umu da ispred kauča ili kutne garniture obično dolazi stolić te ostavite mjesta i za stalak za televiziju.

7. Pokušajte podići/gurnuti kauč

Pokušajte podignuti kauč kao što ćete ga podizati kada budete usisavali. Sjedeće garniture koje se mogu razvlačiti mogu biti preteške i stoga moraju imati čvrste okvire koji neće popucati nakon nekog vremena.

Ako imate malu djecu, dobar je izbor kauč na kotačiće s navlakama i jastucima koji se mogu skidati.

A sada kada ste provjerili na što paziti prilikom kupnje kauča ili kutne garniture, zavirite u galeriju na početku našeg teksta i pogledajte fotografije dnevnih boravaka koje vam mogu poslužiti kao izbor inspiracije prilikom uređenja vašeg doma. Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje Dnevni boravak koji vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju