U današnje vrijeme, često se događa da 'posao nosimo kući' pa imamo potrebu za formiranjem radnog prostora ili čak ureda unutar prostora u kojem živimo. Naša arhitektica iz stručnog tima 'A-Z projekti' Zofi Jerič pojasnit će kako treba izgledati radni kutak u stanu

Kako bi takav prostor bio funkcionalno osmišljen, najpoželjnije bi bilo formirati posebnu tzv. radnu sobu u koju bi smjestili sve ono što nam je, prilikom obavljanja takvog posla, potrebno. Na taj način omogućavamo potrebnu izolaciju od svakodnevnih, obiteljskih događanja u ostalim prostorima.

Koristimo li takvu sobu kao ured, u kojega zalaze i klijenti, poželjno bi bilo pokušati naći načina da se putevi komunikacije ukućana i poslovnih partnera što manje presjecaju i preklapaju.


Ukoliko to nije moguće, trebalo bi takve puteve komunikacije pokušati prilagoditi tim dvjema namjenama, i to na način da iz takvih prostora nastojimo ukloniti sve elemente koji su isključivo obiteljski, kao što je npr. košara s igračkama ili veš mašina, košara za prljavi veš i sl.

Polica za odlaganje raznih sitnica s aranžmanom intimnijih obiteljskih fotografija, možda može svoje mjesto naći u dnevnom boravku ili nekom drugom prostoru koji nije u funkciji uredske komunikacije.

Ukoliko nismo u mogućnosti formirati zasebnu, tzv. radnu sobu, radni kutak može se formirati i u sklopu dnevnog boravka ili spavaće sobe, ovisno o navikama ukućana.

Prilikom formiranja takvog prostora, treba voditi računa o adekvatnoj poziciji gdje ćemo ga smjestiti.

Preporučljivo je, koliko je god to moguće, izbjeći linije komunikacije te postaviti radni stol na mjestu na kojem će najmanje ometati ostale aktivnosti u stanu, a čime će se omogućiti i nesmetanost prilikom obavljanja radnih zadataka.


Radni prostor bi trebao zadovoljiti potrebe za prirodnim osvjetljenjem te putem rasvjetnih tijela osigurati primjerenu dodatnu osvjetljenost.

Imamo li dovoljno prostora, adekvatnom postavom nižih elemenata (polica) ili npr otvorenom bibliotekom postižemo da se taj prostor i vizualno odvoji od ostalog prostora.

Želimo li radni kutak osigurati u manjem stanu, u kojem nemamo dovoljno prostora, neminovno je ispreplitanje aktivnosti.


U tom slučaju, pogodno je iskoristiti fleksibilne elemente namještaja, kao što je npr ormarić s otklopnim radnim stolom koji se, ovisno o potrebi, otvara ili zatvara te na taj način osigurava dodatni potrebni prostor.

U svakom slučaju, prostor unutar kojega formiramo radni kutak, treba u svim segmentima nastojati urediti i opremiti na način da predstavlja skladnu cjelinu.

Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju