Novogradnja ili rabljeni stan, plinsko grijanje ili toplana, kakve su instalacije i stolarija...Pitanja i dilema je mnogo, a riječ je o životnoj investiciji. Donosimo vam pregled najvažnijih stvari na koje trebate paziti prilikom kupnje stana

Novogradnja li starogradnja?

Novogradnja je uvijek privlačna jer ulazite u stan gdje nema starosnih boljki i prostor je odmah useljiv. Sve te pozitivne strane su izražene i u cijeni no dobro je obratiti pažnju na neke pojedinosti. Preko 70% koštanja izgradnje se odnosi na takozvane završne radove gdje spadaju sve potrebne instalacije, stolarija, bravarija i sve završne obloge. Upravo tu izvođač nalazi najveći prostor za uštedu te je dobro provjeriti što se kupuje.

Instalacije

Najteže ih je provjeriti, jer su već u zidu, ali postoje pokazatelji koji vam mogu pomoći da stvorite što realniju sliku onoga što kupujete.

Sanitarije

Uredni sanitarni priključci i precizno ugrađena sanitarna oprema svakako može biti informacija da je posao odradio stručan tim, a slično je i kod instalacija struje (uredno ugrađen ormarić s osiguračima, suvisli raspored utičnica i sl.).

Grijanje

Instalacija grijanja je izuzetno važna jer je i najskuplja pa obratite na nju posebnu pažnju. Plin je najjeftiniji energent na našem tržištu i najpodatniji za manipulaciju (nema rezervoara već ste priključeni na javnu mrežu) a osim grijanja možete imati i plinsku instalaciju za kuhanje što dugoročno štedi značajne iznose. Idealno je imati potpunu autonomiju (sistem vlastitog etažnog grijanja s pripremom tople vode) jer ćete na taj način moći u popunosti kontrolirati utoršak energije. Sistemi zajedničkih kotlovnica i toplana ne omogućavaju uvijek dotok željene količine topline (ili previše ili premalo), pa ako za vaš stan ne postoji zasebni kalorimetar (uređaj za izmjeru stvarno potrošene toplinske energije) vrlo je vjerojatno da ćete plaćati nerealne račune za grijanje.Položaj stana u zgradi bitno utječe na potrebu za toplinskom energijom. Kod sistema zajedničkih kotlovnica i toplana pravilo je da su stanovi na višm etažama osjetno slabije grijani.

Manje energije će biti potrebno za stan smješten u središnjem dijelu zgrade, za razliku od stana na rubnom dijelu zgrade, s više zidova na pročelju. Orjentacija stana prema stranama svijeta isto igra ulogu pa računajte da stan okrenut prema sjeveru treba grijati više od onog okrenutog prema jugu.

Dobro je ako kupujete stan na zadnjem katu imati iznad još i tavanski prostor koji je sam po sebi dodatna toplonska izolacija. Iako su izvođači u obavezi poštivati propise i izvoditi ravne krovove prema važećim pravilima za toplinsku izolaciju, česta je pojava da su stanovi ispod ravnog krova po zimi prehladni a po ljeti prevrući.

Stolarija

Vanjska stolarija može biti od drva, aluminija, plastike ili kombinirana.Prednosti drva su atraktivan i topli izgled ali je učestala potreba za održavanjem, a negativan utjecaj insolacije i atmosferilija gotovo je nemoguće trajno spriječiti.


Aluminijska stolarija je svakako za preporučiti zbog svoje čvrstoće i trajnosti a može biti eloksirana (metalnog izgleda) ili plastificirana u određenoj boji.

Plastična (PVC) stolarija je trajna ali pod uvjetom da je kvalitetna. Glavna mana plastičnih profila od kojih se izrađuje takva stolarija je slaba nosivost pa je pod težinom velikih stakala moguće deformiranje prozora i vrata ako ti plastični profili nisu dodatno pojačani i učvršćeni.

Atraktivna je ali i najskuplja kombinacija aluminijske i drvene stolarije gdje se vanjski dio izložen suncu i vremenskim nepogodama izrađuje od aluminija dok je unutrašnji dio izveden od drva.

Svaku od spomenutih izvedbi možete barem donekle pregledati jednostavnim otvaranjem i zatvaranjem, mjenjanjem smjera otvaranja (zaokretno-otklopno), spuštanjem i podizanjem roleta, jer prozori i vrata koji u startu zapinju neće se sami od sebe popraviti.

Bravarija

Kod bravarije obratite pažnju na ulazna vrata koja mogu biti protuprovalna ili obična. Protuprovalna vrata se mogu nabaviti od najjeftinijih do višestruko skupljih ali već i po završnoj obradi će vam barem okvirno biti jasno o kojima se radi.

Uredna i precizna ugradnja te njihovo besprijekorno otvaranje i zatvaranje su dobar pokazatelj da ćete biti zadovoljni.

Pregledajte kvake i bravice na unutrašnjoj stolariji (vratima između prostorija) a provjerite i kvalitetu ograda na balkonu ili lođi.

Zidovi

Svježe obojani zidovi ne mogu sakriti eventualne neravnine ili nespretno izvedene detalje. Kvaliteta ugradnje keramike u sanitarnim prostorijama se može lako provjeriti pregledom razmaka (fuga) između pločica koji bi trebao svugdje biti isti. Isto tako površine obložene keramikom moraju biti ravne, bez da pojedine pločice 'strše'.


Na taj se način može pregledati i podna keramika dok je kod ostalih podnih obloga za preporučiti drveni parket, po mogućnosti većih dimenzija i veće čvrstoće (hrast). Pregledajte rubne 'lajsne' čija uredna ugradnja je još jedan pokazatelj stručnosti podopolagača. Laminat može biti zahvalan ako je kvalitetno ugrađen ali ne može po kvaliteti boravljenja konkurirati pravom parketu.


Ako ste se odlučili za kupovinu rabljenog stana dobro razmotrite koliko je zaista potrebno uložiti u isti da zadovolji sva vaša očekivanja. Nešto niža cijena od novogradnje bi trebala pokriti sva vaša eventualna ulaganja a ona će ovisiti o svemu ranije navedenom te i o razdoblju u kojem je stan sagrađen. Ne tako davno su se stanovi gradili na puno nekvalitetniji način s upotrebom danas zastarjelih materijala što vrlo često uzrokuje izuzetno velike troškove adaptacije i uređenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju