Jedan od bitnih elemenata funkcionalnosti i ugođaja u stambenom prostoru je, nesumnjivo, svijetlost. Kakva treba biti rasvjeta stana odnosno kakva je idealna osvijetljenost stambenog prostora pojasnit će naša arhitektica Zofi Jerič iz tvrtke 'A-Z projekti'

Vodeći računa o prirodnom osvjetljenju, formiraju se otvori na pročeljima – prozori, ostakljena vrata, fiksne ostakljene stijene. Prilikom definiranja tih otvora, bitno je, osim funkcije prostora u kojima su otvori smješteni, imati u vidu i insoliranost pojedinog pročelja, ovisno o strani svijeta na kojoj se nalazi.

U skladu s tim, bitno je predvidjeti i zaštitne elemente (rolete, grilje, žaluzine) pomoću kojih možemo utjecati na količinu željenog prodora sunčeve svijetlosti u sami prostor. Odabir vrste zaštitnih elemenata uvjetovan je lokalnim uvjetima, podnebljem te cjelovitošću objekta na kojem se otvori nalaze.

Osim što su izvor prirodnog osvjetljenja, otvori na pročeljima uvjetuju i dispoziciju prostorija u stanu, a isto tako i namještaja unutar neke funkcionalne grupe, čime utječu na uređenje prostora u cjelini.

Kako bi izbjegli situaciju kod koje bi ti otvori predstavljali ograničavajući faktor, potrebno je istovremeno rješavati i funkcionalnu i estetsku komponentu prostora.

Kod osmišljavanja umjetnog osvjetljenja, poziciju postavljanja osnovnih rasvjetnih tijela, kao i njihovu jačinu, treba odabrati prema određenim funkcijama te prilagoditi načinu korištenja pojedinog prostora.

Tako primjerice rasvjeta dnevnog boravka treba biti raspoređena na način da omogućava multifunkcionalnost te, isto tako, i ostvarivanje različitih ambijentalnih ugođaja.Za izvedbu rasvjete na raspolaganju nam je široki dijapazon rasvjetnih tijela koja razlikujemo prvenstveno po mjestu postavljanja – stropne, zidne, stajaće ili stolne lampe.

Vrstom pripadajuće žarulje rasvjetnog tijela definiramo intenzitet i boju svjetlosti te akcentiranu ili difuznu osvijetljenost prostora.

Odabirom odgovarajuće rasvjete, u prostor unosimo „igru svijetla i sjene“ kojom u dom, kao mjesto opuštanja i ugode, unosimo dodatnu notu topline i osobnosti.


Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju