Smatrate da vam je dom postao premonoton, a ne pada vam na pamet ni jedna, po mogućnosti jeftina ideja koja bi pomogla da to promijenite? Sjednite, udahnite i pročitajte savjete koje vam nudimo kako bi vaša četiri zida u samo nekoliko sati doživjela potpuni make over i to bez nabavljanja novog namještaja. Pa krenimo.

Potpuni make-over stana moguće je obaviti i bez kupnje skupog namještaja, a ako već ulažete u nešto vodite se onom – biram ono što je najfunkcionalnije.

Fluidni i organski oblici ublažavaju sveprisutne uglate prostorije i namještaj. Upotrijebite prirodne elemente, primjerice drvene detalje ili lijepu keramiku. Takvi predmeti mogu stvoriti sekundarni vizualni fokus ublažavajući stroge linije prostorije i čineći je ugodnijom

Ideje za uređenje interijera ne moraju biti zastrašujuće. Ne biste vjerovali koliko dodavanje živih boja te naglašavanje nekoliko novih detalja može promijeniti sve.

Bilo koja prostorija s neutralnim namještajem može u sekundi oživjeti ako promijenite navlake na sofi, boju na zidovima ili, pak, samo jastučiće na sjedaćoj garnituri.

Naravno, odlučite se za neku od 'drskih' boja kako bi promjena bila uočljivija.

Ovom triku možete pribjeći svaki put kada osjetite da morate promijeniti nešto u svom životu. Zato, kada vas ostavi dečko ili izgubite živce zbog zločestog poslodavca umjesto da odete frizeru na novu frizuru, iskalite svoj bijes na stanu i promijenite mu ruho.

No, pripazite da izaberete boju uz koju ćete se osjećati ugodno kako efekt ne bi bio kontraproduktivan (čitaj kako ne biste još više poludjeli. Ono što nikako ne smijete učiniti jest povoditi se za najnovijim trendovima uređenja koje ste vidjelu u omiljenom časopisu.

Da budemo konkretniji, možda boja zelene jabuke sa žutim jastucima odgovara nekim ljudima, no za neke je to jednostavno previše. Kada odabirete boju i shemu koja donosi ugođaj koji želite stvoriti, uzmite u obzir i namjenu prostorije.

U već postojeći raspored i koloritet za vas jednolične prostorije 'ubacite' umjetničku sliku. Umjesto tradicionalnih pejzaža, zašto ne biste, primjerice, na zid stavili apstraktnu sliku, uokvirenu mapu ili japanski tisak?

Savjet: nemojte se plašiti izabrati hrabre nijanse sada kad na tržištu ima toliko nijansi na raspolaganju.

Ako ipak niste od onih koji će se uhvatiti u koštac s biranjem boja, krenite nešto lakšim putem. U već postojeći raspored i koloritet za vas jednolične prostorije 'ubacite' umjetničku sliku. Umjesto tradicionalnih pejzaža, zašto ne biste, primjerice, na zid stavili apstraktnu sliku, uokvirenu mapu ili japanski tisak?

Tijekom ove akcije vodite računa da prema odavno zapisanim stručnim pravilima slika treba biti u skladu s kaučem, no ne smije stvarati vizualni nesklad s ostatkom prostorije.

Nadalje, fluidni i organski oblici ublažavaju sveprisutne uglate prostorije i namještaj. Upotrijebite prirodne elemente, primjerice drvene detalje ili lijepu keramiku. Kad su u bojama koje nadopunjavaju glavne nijanse, takvi predmeti mogu stvoriti sekundarni vizualni fokus ublažavajući stroge linije prostorije i čineći je ugodnijom.

Postoji pregršt ideja i detalja koje možete upotrijebiti pri uređenju. No, čak i ako je sve u redu, nagomilavanje može pokvariti dojam. Zato biste trebali skloniti predmete koji odvlače pozornost te sve ostalo što ometa skladan dizajn.

Taj problem najbolje će riješiti ugradbeni ormari. Dobro, ovo nije najjeftinije rješenje, ali danas, ruku na srce, teško da za bilo koji drugi namještaj možemo reći da 'vrijedi svake kune'.

Ugradbeni ormari su funkcionalni i omogućuju vam da od oka gostiju sakrijete sve one stvari s kojima godinama niste znali gdje bi.

Metla, usisavač, krpe za pranje poda, kišobran, cipele....popis je dugačak. Ako si ne možete trenutno priuštiti dobar ugradbeni ormar za istu namjenu poslužit će i nekoliko zatvorenih ormarića ili police.

Ne trebaju sve prostorije biti minimalističke, ali detalje ne treba nasumce smjestiti nego ih treba pomno odabrati.

Neke od nabrojanih ideja mogu vam pomoći pri osvježenju starog ili osmišljavanju novog prostora. Cilj je jednak: pametnim idejama potrošiti što manje novaca.

Savjet za kraj: Kreativna rješenja često su i najbolja. Okupite članove obitelji i oslikajte zajedno staru škrinju ili napravite od papira ukrase za stol.

Dom će postati ljepši, novčanik će ostati jednake debljine, a imat ćete priliku kvalitetno provesti vrijeme sa svojim najdražima. Može li bolje?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju