Uz riječ diplomacija vežemo luksuz, elitu, eleganciju. A da ti opisi vrijede i za rezidencije ambasadora uvjerila se ekipa Provjerenog koja je ušla u domove egipatske, iranske i malezijske raskoši. Mramorni podovi, skupocjeni tepisi i umjetnine samo su dio ljepote u kojoj žive.

Tisuće kilometara od domovine na Pantovčaku živi komad zemlje Irana, točnije rezidencija veleposlanika njegove ekscelencije Mohammada Fadaifarda. On i njegova supruga doselili su se u Hrvatsku prije dvije godine u već namještenu rezidenciju, zdanje na tri kata.


Unutrašnjost rezidencije odiše raskoši na svakom koraku, koja je zavinuta u skromnost što je u skladu s tradicijom i iranskom kulturom. Većina namještaja stigla je iz Irana, a najvrjedniji među skupocjenim detaljima je izvorni tepih.


Gospođa Fadaifard naišla je na uređeni novi dom, dok je pak egipatska veleposlanica pomno birala među pet nacrta hrvatskih kuća. Pri tomu je morala misliti kako se kuća i njeno uređenje moraju svidjeti i onima koji dolaze iza nje.


'Puno je lakše napraviti kuću za sebe, nego kada ste njen privremeni stanovnik. Jer ne znate ukus onoga tko dolazi iza vas', objašnjava veleposlanica Eman.

No njen odabir bio je nepogrešiv.

Punih godinu dana Eman Mohamed Zaki Moharram posvetila je uređenju trokatnice, svaki komad namjetaja, svaka boja i uzorak njen su odabir. Namještaj je napravljen u Hrvatskoj ali su materijali i dizajn iz Kaira.

Unutrašnjost kuće obiluje detaljima, a veleposlanica je posebno ponosna na umjetnine i srebrnine koje je sakupljala godinama prije.

Nakon Irana i Egipta svoje mjesto našla je i Malezijska rezidencija, u četverokatnicu su se prije godinu dana doselili veleposlanica Malezije njezina ekscelencija Aminahtum Karim Shaharduin njen suprug i kćer.


Tipično malezijski namještaj stigao je iz domovine i u obiteljskom je vlasništvu. Poseban pod napravljen je od malezijskog drveta. Veleposlanica naročito voli biti okružena biljkama.


'Gdje god idemo, pokušavamo od rezidencije napraviti dom. Što je moguće sličnije domu što je moguće, kako bi se svi osjećali kao kod kuće', priznaje veleposlanica.

Dom daleko od domovine nije lako stvoriti, asvu raskoš njihovih domova i bogatsvo ovih triju kultura pogledajte u emisiji Provjereno.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju