Imate dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, dakle tri funkcionalne cjelineu jednom prostoru, Formiranje tih cjelina ne podliježe samo općim pravilima, već ovisi o stilu života stanara. Uz primjenu zakonitosti, poželjno je prostor i individualizirati

Današnji ritam i način života unose nove tendencije prilikom formiranja prostora u kojima boravimo. Težnja za prostornošću dovodi do povezivanja određenih funkcionalnih cjelina čime npr. nerijetko nastojimo prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje riješiti kao jedinstveni prostor.

Na taj način, ne samo što izbjegavamo nepotrebne komunikacijske barijere već stapamo i prožimamo prostore čije korištenje je često istovremeno i multifunkcionalno.

Osim toga, time omogućavamo i jednostavno proširenje površine za obavljanje pojedine funkcije, ovisno o trenutnim potrebama.


No, iako se radi o jedinstvenom prostoru, bitno je vizualno odijeliti funkcionalne cjeline te ostaviti, adekvatnim rasporedom namještaja, jasno naznačene puteve komunikacije među njima.

Kako bi komunikacija bila što kraća i funkcionalnija, u pravilu će uz kuhinju, najčešće odvojena šank linijom (parapetnim zidom), biti smještena blagovaonica te će se na nju nadovezivati prostor dnevnog boravka.

Iz blagovaonice ili boravka nerijetko imamo i vezu s vanjskim prostorom putem balkona ili loggie.


Više je načina na koje jedinstvene prostore vizualno odvajamo i definiramo. Osim pozicioniranja namještaja, možemo primjeniti, u pojedinom funkcionalnom segmentu, spuštanje stropa ili denivelaciju na podnoj površini.

Isti učinak može se postići i intervencijom u boji zidova, gdje pri odabiru boja trebamo voditi računa da se ipak radi o jedinstvenom prostoru u kojem je bitna i međusobna usklađenost.

Savjet arhitekta: Kako provjeriti kvalitetu izgradnje

Kupujete stan? Evo na što trebate pripaziti!

Povezivanje tih prostora u cjelinu, kao što ima prednosti, ima i određene nedostatke. Osnovni nedostatak je u nemogućnosti izoliranja pojedine funkcije tako da npr nećemo moći zadržati mirise, koji se šire za vrijeme kuhanja, isključivo u prostoru kuhinje.


Isto tako, ne postoji ni zvučna izolacija među prostorima pa smetnju može predstavljati npr. manipulacija posuđem u kuhinji dok netko u dnevnom boravku gleda TV.

U svakom slučaju, prije odluke o povezivanju ili odvajanju navedenog prostora, bitno je sagledati i prednosti i nedostatke te prostor formirati na način kojim se ukućanima pruža najprimjereniji i najugodniji način korištenja.


Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju