Bilo da se sami odlučite na izazov bojenja zidova ili ste ipak skloniji angažirati profesionalce, neki od savjeta mogu vam uštedjeti vrijeme i novac. Pročitajte na što sve trebate obratiti pažnju prije, za vrijeme i poslije bojenja

Pokušajte izbjeći situaciju u kojoj majstoru dajete komadić papira iz časopisa sa 'savršenom tirkiznom' jer ćete vrlo vjerojatno završiti s 'ne baš tako ružnom sivom' bojom na svom zidu.

Odabir boje

U odabiru idealne boje i nijanse, mogu vam pomoći ton karte koje su na raspolaganju u svakoj prodavaonici boja i lakova.

Iako postoje neke osnovne zakonitosti i pravila prilikom odabira prave boje, najvažnije je da ste vi sigurni kako je to pravi izbor i kako vam neće dosaditi u kratkom vremenu.

Svjetlije boje povećavaju, a tamnije optički smanjuju prostor, pa se ovisno o tome koji efekt želite postići, vodite prvenstveno ovom temeljnom postavkom.

Zaštitite zid i podove

Na zidu koji bojite potrebno je zaštititi utičnice, vanjsku stranu dovratnika , prozorskog okvira, radijatorske cijevi i sl.

Za tu namjenu najpraktičnije je koristiti tzv. pik traku koju možete nabaviti u nekoliko različitih širina.

Trakom zaštitite prijelaz između vrha zida i plafona kako biste dobili što precizniji rub. Slobodno je postavite nekoliko milimetara prije samog vrha, a eventualni nedostaci će biti gotovo nevidljivi.

Istom ćete trakom preko podnih letvica pričvrstiti ličilački najlon koji dolazi u veličini od 20 i 25 metara.

Obzirom da je spomenuti najlon relativno jeftin, umjesto da koristite plahte, njime možete prekriti i namještaj u prostoriji radi zaštite.

Zaštitite sebe!

Naravno, zaštititi morate i sebe, a za tu namjenu idealne su jednokratne latex rukavice za ruke, dok na tenisice možete navući i obične vrećice iz dućana (važno je imati udobnu obuću obzirom da ćete se vjerojatno penjati po ljestvama što je izuzetno nespretno bosih nogu ili u papučama).

Želite li nakon bojenja promijeniti raspored slika na zidu, svakako popunite rupice od čavlića prije bojenja, a nove ćete postavite nakon što se zid potpuno osuši.

Dok bojite, neka prozor bude uvijek otvoren radi provjetravanja i isparavanja mirisa.

Uvijek započnite na način da plosnatim kistom ili malim valjčićem obojite vodoravnih 15-ak centimetara od vrha pik trake. Tako ćete izbjeći situaciju u kojoj velikim valjkom na teleskopskoj dršci slučajno obojite plafon. Na isti način obojite i dijelove oko utičnica, žica, dovratnika i sl.

Ne zaboravite i na donji dio zida koji bojite na način opisan u prvom koraku. Tek tada krećete s velikim valjkom kojim ćete obojati cijelu površinu zida.

Ne brinite ukoliko vam se u prvih nekoliko trenutaka čini kako je zid flekav. Kako se suši, boja će izgledati ravnomjernija.

Bez obzira kako idealno zid izgledao nakon 'prve ruke', svakako ga obojite još jednom i to nakon što se potpuno osušio, najbolje sljedeći dan.

Ukoliko vam na koncu ostane neiskorištene boje, dobro je zatvorite ili pretočite u običnu staklenku te držite na suhom i tamnom mjestu. Doći će kao naručena ukoliko se s vremenom na zidu dogode mala oštećenja.

Sav pribor (kistovi, valjci, držač za valjak i sl.) nakon bojenja odmah operite u mlakoj vodi. Ukoliko ih ostavite uprljane to će ići puno teže, a šteta ih se odreći nakon samo jedne upotrebe.

Savjetuje: Tea Jukić, www.hobbychic.blogspot.com

Pročitajte i ovo!

Podarite staroj stolici novi šarm
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju