Drveni namještaj i parkete u domovima je važno održavati na pravilna način kako bi ih zaštitili. Čišćenje i njegu također treba prilagoditi tipu drva. Donosimo vam pregršt savjeta koji će vam pomoći da površine u domu ostanu sjajne

Postoje razne vrste drveta, no najčešće se u našim domovima nalaze 4 osnovne vrste:

1. Jelovina (bor, smreka)
Mekano i izuzetno svijetlo drvo. Najjeftinije, ali i najpraktičnije za naknadno oplemenjivanje kao što su furniranje ili bojenje.

Parafinsko ulje je jeftino, možete ga pronaći u bilo kojoj prodavaonici boja i lakova ili poljoprivrednim apotekama, a idealno je za čišćenje antiknog namještaja.


2. Hrast
Masivno drvo, svojom kvalitetom jamči dugovječnost, tamnije boje, lijepo izraženih godova.
3. Bukva
Glatko drvo, svjetlije boje, izuzetno čvrsto. Namještaj izrađen od bukve najčešće je vrlo robusan.
4. Orah
Poput hrasta, masivan i izuzetno čvrst. Tamnija boja ovakvom namještaju daje sofisticiran izgled.

Održavanje obrađenog i lakiranog namještaja od prirodnog drveta

Na tržištu postoje specijalna ulja za drveni namještaj u dvjema nijansama (tamnija i svjetlija) koju je dovoljno jednom mjesečno pamučnom krpom nježno utrljati, a potom suhom krpom ulaštiti sve površine od prirodnog drveta.

Na prirodnom drvetu izbjegavajte koristiti bilo kakve sapunice jer će njihova lužina s vremenom drvetu oduzeti prirodni sjaj.

Održavanje plastificiranog namještaja

U ovu kategoriju spada sav onaj namještaj za koji kažemo da ima 'visoki sjaj'. Završni premaz je smjesa poliuretana, koji bez ikakvog straha i vrlo jednostavno možemo održavati i bilo kojim deterdžentom, odnosno popularnim sredstvima namijenjenima za sve vrste površina.

Održavanje antiknog namještaja

Pod pretpostavkom da je antikni namještaj tretiran protiv crva, odnosno ukoliko na njemu uopće nisu vidljivi tragovi tih malih nametnika, dovoljno ga je jednom u dva mjeseca ulaštiti pamučnom krpom na koju ste u malim količinama nanijeli laneno ulje. Za istu će svrhu poslužiti i parafinsko ulje koje nema boje niti mirisa, te je idealno za ovu primjenu. Izuzetno je jeftino i možete ga pronaći u bilo kojoj prodavaonici boja i lakova ili poljoprivrednim apotekama.

Crvi na antiknom namještaju

Suprotno uvriježenom mišljenu, crvi neće izaći iz starog ormara vaše bake i ušetati se u novu, tek kupljenu komodu u hodniku! Naime, crvi se vrlo često nalaze u starom drvenom namještaju, ali tamo i ostaju.

Komercijalnog načina na tržištu za njihovo uništenje nema (obzirom da je jedini učinkovit način da se ozrače kobaltom!). Ukoliko je namještaj stolarski ispravan, a rupice sanirane, nema razloga za strah.

Postoje tzv. injekcije kojim se posebne kemijske supstance ubrizgavaju direktno u svaku rupicu, no međutim to je relativno dug i kompliciran proces. Potpuno jednak učinak postići ćete ukoliko u prodavaonici boja i lakova ili željezariji kupite Drvocid. Utrljajte ga na željeno mjesto i ostavite da djeluje. Postupak ponavljajte svakih nekoliko mjeseci.

Završni premazi za drvo na nitro i uljnoj bazi

Velika prednost ovih završnih premaza za drvo je činjenica da su gotovo vodootporni, pa su posebno prikladni za premazivanje svih vrsta drvenih površina koje su izložene vanjskim utjecajima (terase, ograde, nadstrešnice, vanjski ukrasni drveni elementi i sl.) No međutim izuzetno je važno da obratite pozornost na činjenicu da su vrlo intenzivnog mirisa te da je potrebno dobro prozračiti prostoriju u kojoj ga koristite, ukoliko se radi o interijeru.

Nitro bazni premazi suhi su unutar nekoliko sati, dok se oni uljni moraju sušiti čak i nekoliko dana. Obratite pozornost na vrstu razrjeđivača koji ćete kupiti kako biste očistili pribor, jer se i razrjeđivači dijele na nitro i uljne.

Savjetuje: Tea Jukić, www.hobbychic.blogspot.com

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju