Jedan od bitnih elemenata uređenja interijera, naročito kada je riječ o domu, su zavjese i zastori. Kao i u svemu, tako i kod uređenja doma, rješenja su podložna trenutnim trendovima koji se mijenjaju kroz povijest, uvjetovano raznoraznim utjecajima, a taj proces teče i dalje.

Novi trendovi

Današnji trendovi preferiraju čiste i jednostavne linije kao i prirodne materijale. U posljednje vrijeme, kao i u stilu odijevanja, poseže se i za tzv. retro look-om, tako da su aplikacije cvijetnih motiva ili motiva apstraktnih biljnih ornamenata vrlo popularne.

Iako se zavjese i zastori mogu činiti kao periferni elementi uređenja interijera, njihova je uloga vrlo bitna, jer, između ostalog, uvjetuju količinu svijetlosti čime se reflektira i njihova vlastita boja te time utječu na stvaranje ugođaja

Materijali koji se primjenjuju pri proizvodnji zavjesa, zastora i dekora su različiti (pamuk, lan, saten, svila, baršun, polusintetika itd.), a sve češće se susrećemo i sa zavjesama izrađenim od bambusa, konoplje ili drva.

Primjena zavjesa i zastora pruža velike mogućnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti, možemo stvoriti različite ugođaje u prostoru, od modernih, klasičnih, pa do prozračno razigranih.

Različite funkcije zavjesa i zastora

Iako se zavjese i zastori mogu činiti kao periferni elementi uređenja interijera, njihova je uloga vrlo bitna, jer, između ostalog, uvjetuju količinu svijetlosti koja prodire u prostor, čime se reflektira i njihova vlastita boja te time utječu na stvaranje ugođaja.

Pri tome je bitno sagledati efekt koji ostvarujemo i pri dnevnom i pri umjetnom osvjetljenju. Kako bi zavjese postale dio cjelovitog rješenja interijera, treba voditi računa o veličini samog prostora, dimenziji prozora, prirodnom i umjetnom osvjetljenju, rasporedu namještaja te o već odabranim bojama ostalih elemenata.

Bitna funkcionalna karakteristika zavjesa je omogućavanje što jasnijeg pogleda prema van uz istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa, možemo naglasiti, prikriti ili povezati određene dijelove prostora.

Kako pravilno odabrati zavjese

Prilikom odabira vrste zavjesa, preporučljivo je njihovu boju ili uzorak povezati s ostalim elementima uređenja. Ako npr. na dekoru sjedeće garniture dominiraju cvjetni motivi, nije zahvalno primjeniti geometrijske uzorke na zavjesama, i obrnuto.

Pravilnim odabirom oblika, uzorka i boja, možemo prozore učiniti vizualno većim, manjim, širim ili užim, ovisno o zahtjevima prostora.

Tako ćemo npr. u manjim i slabije osvijetljenim prostorima odabrati svijetlije i prozračnije materijale dok ćemo u prostrane, dobro osvijetljene prostore moći ukomponirati zavjese intezivnijih uzoraka te gušćih tkanja.

... i karniše

Kod odabira karniše kao i različitih ukrasnih nastavaka koji se izrađuju od drveta, metala, kovanog željeza, plastike, inoxa i sl. treba voditi računa da se materijal od kojega su izrađeni uklapa s materijalom ostalih elemenata namještaja, a naročito kada je riječ o završnoj obradi drva.

Postoje različiti načini izrade karniša, a vrsta karniše uvjetovana je kako materijalom samih zavjesa, tako i estetskim efektom koji želimo postići.

Zavjesama i zastorima dodatno definiramo i dekoriramo plohe zidova i prozora te, dobrim odabirom, stvaramo harmoničnu prostornu kompoziciju svih elemenata uređenja prostora.

Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju