Iako psorijaza najčešće pogađa osobe između 20. i 40. godine života, djeca, nažalost, nisu imuna na tu bolest. Prvi simptomi su crveni ateali koji se izrazito ljušte, a praćeni su svrbežom. Ova se bolest pojavljuje kod približno jedan posto djece, a kada se to dogodi, važno je reagirati na vrijeme. O psorijazi u dječjoj dobi razgovarali smo s doc.dr.sc. Suzanom Ožanić Bulić, dr. med., specijalisticom dermatovenerologije, subspecijalisticom dječje dermatologije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje približno 1 % djece. Može se pojaviti već u najranijem djetinjstvu, a prati trend kontinuiranog rasta učestalosti tijekom adolescencije, kazala je doc.dr.sc. Suzana Ožanić Bulić, dr. med. te istaknula koji su prvi simptomi psorijaze kod djece: Psorijazu karakteriziraju crveni, pločasti, izdignuti areali prekriveni naslagama srebrno bijelih ljusaka, simetrično raspoređenih na predilekcijskim područjima, poput laktova, koljena i vlasišta. Čest simptom je svrbež, a grebanje i oštećenje kože dodatno pogoršava bolest.

Najčešća je kapljičasta psorijaza kod djece

Postoje različiti klinički oblici psorijaze, a onaj koji najčešće pogađa djecu je kapljičasta psorijaza. Kapljičastu psorijazu karakteriziraju brojne sitne promjene nalik kapljicama vode simetrično raspoređene po tijelu. Posljedica je najčešće streptokokne upale ždrijela. Kapljičasta psorijaza se može u potpunosti povući, a rjeđe kasnije prelazi u klasičnu psorijazu.

Važno je istaknuti da je psorijaza nezarazna upalna bolest kože, čiji uzrok nije u potpunosti poznat. Uzrok psorijaze je kompleksan, kako u djece, tako i u odraslih, a posljedica je interakcije čimbenika okoliša, poput stresa, streptokokne infekcije i imunološkog odgovora u bolesnika s nasljednom sklonošću za psorijazu, objašnjava Ožanić Bulić.

Važno je rano liječenje

Pojavu psorijaze ne možemo spriječiti, no važno je rano liječiti bolest kako bismo spriječili razvoj brojnih komorbiditeta, poput debljine i metaboličkog sindroma, ali i depresije kao posljedice stigmatizacije i socijalne izolacije oboljelih zbog vidljivih kožnih promjena, napominje dermatovenerologinja Ožanić Bulić te ističe koji bi trebao biti prvi korak: Djecu sa psorijazom je potrebno uputiti dječjem dermatologu u specijaliziranu ustanovu kako bi se što ranije započelo liječenje i ostvarila dobra kontrola bolesti te izbjegle dugotrajne fizičke, ali i psihičke posljedice. S obzirom na to da su danas dostupni brojni novi lijekovi, osobito za liječenje teške psorijaze, naši pacijenti više ne bi trebali patiti zbog bolesti.

Ožanić Bulić dodaje savjet uz koji svojem djetetu možete dodatno pomoći ako boluje od psorijaze: Izrazito je korisno ljeti izlaganje suncu i kupanje u moru, naravno uz pridržavanje mjera za zaštitu od sunca, a ako je moguće, potrebno je izbjegavati stresne situacije ili naučiti suočiti se s njima kako bi one ostavile što manji trag na naše mentalno, ali i fizičko zdravlje.

Njega suhe kože

Uz dermatološku terapiju za oralno ili topikalno liječenje psorijaze, dobro je nastaviti s pravilnom njegom kože kako bi joj se vratila hidracija. Postoje proizvodi koji su namijenjeni njezi suhe kože sklone ljuskanju, poput EPTA PSO preparata. Linija obuhvaća EPTA PSO gel za čišćenje, EPTA PSO 10 bogatu emulziju, EPTA PSO 30 kremu i EPTA PSO 50 plus kremu, koja ima 50 posto ureje namijenjene primjeni na cijelom tijelu. Taj moćan sastojak utječe na izvor ljuskanja, potiče uklanjanje ljuskica, otapa rožnati sloj kože te omekšava i zaglađuje zadebljale površine kože. Odrasle osobe smiju koristiti sve proizvode, adolescentima se preporučuje korištenje EPTA PSO proizvoda s 10%, dok je kod male djece potreban oprez i savjetovanje s liječnicima.

Uz učinkovitost ureje u proizvodima, kožu dodatno njeguje Cetiol® ultimate, koji ima jaku moć ovlaživanja i Olivem® 1000, koji smanjuje crvenilo i stvara film koji štiti kožu od vanjskih utjecaja te djeluje kao emolijens. Različite doze svih sastojaka u pojedinim proizvodima čine njihovu kombinaciju najboljim izborom za njegu kože zahvaćene psorijazom, izrazitom suhoćom i zadebljanjima ili jednostavno ljuskavošću. Kako ih kombinirati, možete pitati Eptadermove stručnjake koji su dostupni na internetskoj stranici ili društvenim mrežama. Dodatna prednost je što njihovi proizvodi nisu testirani na životinjama te ne sadrže paraben, parfeme, gluten, a pogodni su za cijelu obitelj.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Eptaderm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju