Želite li i dalje uživati u ukusno pripremljenim umacima za tjesteninu donosimo izvrstan trik koji će s lakoćom zamijeniti klasične špagete. Riječ je o mnogima omiljenom povrću - tikvicama.
Narežite tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje) i dobili ste špagete od povrća. Isto tako tikvice možete pretvoriti u trakice i uz pomoć rezača za povrće.
Ako vam zvuči prejednostavno, donosimo recept za ukusnu i zdravu dijetalnu večeru nakon koje više nećete poželjeti klasičnu tjesteninu.
ŠPAGETI OD TIKVICA S PILETINOM U UMAKU OD RAJČICE I BOSILJKA
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 20 dkg pilećih prsa
- 1 do 2 češnja češnjaka
- 1 manja glavica luka
- 300 g pasirane ili sjeckane rajčice
- 2 srednje tikvice narezane na trakice
- Sol, papar
- Svježi ili sušeni bosiljak
Priprema:
1. U veći, plitki lonac za umak ugrijte ulje te dodajte komadiće piletine, sol i papar.
2. Piletinu vrlo lagano zapecite (dok ne pobijeli) te dodajte nasjeckani luk i češnjak.
3. Sve zajedno kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran te dodajte rajčicu.
4. Ostavite da zakuha te potom smanjite vatru i ostavite da se lagan krčka oko 5 minuta.
5. Dodajte bosiljak te po potrebi još soli i papra i kuhajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se umak ne zgusne.
6. Na kraju, u umak ubacite narezane tikvice te ih još par minuta prokuhajte dok ne postanu 'al dente'.
Savjeti:
- Špagete možete servirati posipane s malo parmezana i uživajte u ukusnom dijetalnom obroku.
- Špagete od tikvica na ovaj način možete kombinirati sa svim umacima koje ste dosada radili uz klasičnu tjesteninu.
- Umjesto da ih odmah ubacite u umak, tikvice možete skuhati posebno u slanoj vodi te servirati prelivene umakom.