Vrištanje, plač i otimanje česte su “nuspojave“ kad roditelji dovedu malu djecu na šišanje u frizerski salon. Prijetnjama, podmićivanjem ili superbrzim šišanjem “na prepad“ bez prethodne najave, najčešće nećete postići željeni učinak. Na sreću, postoje jednostavni trikovi da izbjegnete dramu, samo je potrebno malo strpljenja

1. Normalno je da se dijete osjeća nesigurno kad je u središtu pozornosti u nepoznatom prostoru i među nepoznatim osobama, osobito ako ga svi nagovaraju da sjedi na stolcu “zarobljeno“ u zaštitnom ogrtaču. Stoga započnite obrnuto i najprije odvedite dijete da razgleda salon i upozna se s frizerima. Najbolje bi bilo da dijete ispočetka posjećuje salon neobavezno, samo kao pratnja članu obitelji ili prijatelju.

'Najprikladniji izbor su saloni specijalizirani za djecu jer je cijeli interijer prilagođen najmlađima te u salon neprestano dolaze i druga djeca. Ako ne možete dijete odvesti u takav salon, birajte frizera koji već ima iskustva u radu s djecom'

2. Nemojte se čuditi što se dijete boji škara, osobito ako mu kod kuće nastojite “utuviti u glavu“ da ne smije dirati škare bez pitanja jer bi se moglo ozlijediti. I zujanje i neposredan dodir “mašinice“ za kosu mogu djetetu biti neugodni. Stoga mu trebate objasniti kako i zašto se škare i aparati upotrebljavaju u frizerskom salonu.

3. Neka šišanje bude igra, a ne “ozbiljna stvar“ koju treba obaviti bez gubljenja vremena. Kod kuće se igrajte frizera, a kad idete u frizerski salon, “povedite“ i djetetovu najdražu igračku na šišanje.

4. Najprikladniji izbor su saloni specijalizirani za djecu jer je cijeli interijer prilagođen najmlađima te u salon neprestano dolaze i druga djeca. Ako ne možete dijete odvesti u takav salon, birajte frizera koji već ima iskustva u radu s djecom.

5. Odvraćanje pozornosti gotovo uvijek “pali“, pa makar vam klinac potrošio bateriju na mobitelu igrajući videoigrice.

6. Ako se dijete boji frizera, nipošto ne primjenjujte pravilo “klin se klinom izbija“. Prisilom se strah povećava i može se pretvoriti u fobiju. Ako je dijete premalo, ili previše nemirno, da bi sjedilo samostalno, neka sjedi mami ili tati u krilu. Usput ga možete zaokupiti igračkom ili crtićem.

8. Najbolje je da tijekom šišanja klinci sjede okrenuti suprotno od ogledala, kako ne bi vidjeli što se događa.

9. Izbjegavajte pranje kose u salonu da se dijete još više ne uplaši, dovoljno mu je kosu samo lagano poprskati vodom prije šišanja.

10. Ne ignorirajte dječje želje – izgled je već u predškolskoj dobi važan i najmlađima – nego u određenim granicama uvažite djetetovo mišljenje. Tako će shvatiti da nije isključeno iz toga što se događa, nego da i samo sudjeluje u izradi frizure.

11. Nakon šišanja pohvalite dijete
da je bilo dobro i divite se njegovoj lijepoj frizuri. Nakon šišanja možete se i fotografirati za uspomenu – klincima će se svidjeti zajednički selfie koji mama i tata svima ponosno pokazuju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju