Korist od konzumiranja crne čokolade zbog njezinih antioksidantnih učinaka već su poznate, no znanstvenici su sada utvrdili da ona također snižava razinu hormona stres

U članku pod nazivom 'Metabolički učinci konzumiranja crne čokolade na energiju, crijevnu floru i metabolizam povezan sa stresom', autori ističu kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi, čime je povećan popis koristi za zdravlje od flavinoida, sastojka kakaa.

'Istraživanje je pružilo snažne dokaze da je dnevna konzumacija 40 grama tijekom dva tjedna dovoljna da modificira metabolizam kod zdravih dobrovoljaca', ističu autori.

U istraživanje je bilo uključeno 30 osoba pod stresom. Uz pristup koji se naziva 'nutrimetabonomika', znanstvenici su procjenjivali stanje i promjene u metabolizmu sudionika.
Uz uporabu protonske nuklearne magnetske rezonance, spektroskopije i spektrometrije, utvrđivali su dnevne metaboličke promjene koje su se događale kod ispitanika, koji su dva tjedna jeli 20 grama crne čokolade ujutro i 20 grama popodne.

Zašto je čokolada dobra za vas?

Rezultati su pokazali da su 'čokoladom izazvani metabolički učinci statistički značajniji samo kod osoba s prirođeno visokim elementom tjeskobe'.

Crna čokolada snizila je razine adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona te hormona stresa kortizola u promatranoj skupini.

Dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju 'djelomičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crijevnih mikroba', što je bilo važno područje istraživanja.
Crijevne bakterija imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta, navode autori.

Nalazi istraživanja govore da svakodnevna konzumacija crne čokolade može voditi do dugoročno povoljnih posljedica za zdravlje, povezanih s ublažavanjem stresa.

Začinite spolni život afrodizijacima

Autorstvo članka potpisalo je deset stručnjaka istraživačkog centra Nestlea iz Lausanne u Švicarskoj, velikog svjetskog proizvođača čokolade, što je neke američke medije nagnalo da ih u vijesti spominju samo 'autore istraživanja', bez preciznijih odrednica. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju