Volite jesti meso i želite smršaviti bez pretjeranog gladovanja? Pokušajte s Atkinsovom dijetom.

Jaja i meso za vitkost? 

Atkinsova dijeta dobila je ime po svom “izumitelju” doktoru Robertu Atkinsu koji je tvrdio da čovjek treba samo 20 grama ugljikohidrata dnevno. Po njegovoj teoriji za zdravlje i lijepu liniju možete se pobrinuti tako da jedete uglavnom meso i jaja te samo malu količinu voća i povrća. Osnovno načelo Atkinsove dijete je dakle da jedete mnogo bjelančevina i vrlo malo ugljikohidrata. 

Argumenti „za“ i „protiv“ Atkinsove dijete

Pristaše Atkinsove dijete oduševljene su prije svega time što jednostavnom dijetom i podjelom hrane brzo gube suvišnu tjelesnu težinu, a uz to uopće nemaju osjećaj da su na dijeti. Oni koji su tu dijetu isprobali tvrde da na toj dijeti nikad nisu bili gladni.

Zvuči li vam nemoguće? Nije. Činjenica jest da tijelo najsporije probavlja bjelančevine, a kod Atkinsove dijete jedete uglavnom bjelančevine.

Kako je to relativno jednostavna i učinkovita dijeta, a i zato što je jednostavno upamtiti osnovna pravila te dijete, taj je način mršavljenja postao svjetski hit koji se održao i nakon smrti njezinog izumitelja. Na toj dijeti su žene i muškarci, mladi i stari.

Ali Atkins je digao i nešto prašine. Osim što je dotična dijeta primjerena samo za mesojede, njezini kritičari govore da je osoba koja provodi tu dijetu uskraćena za hranjive tvari vitalne važnosti koje se ne mogu dobiti samo proteinskom prehranom. Osim toga, konzumiranje visokoenergetske masne hrane može povećati mogućnosti kardiovaskularnih oboljenja i povećanje razina kolesterola.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju