Čuli ste za legende o eliksiru mladosti, čaši vina dnevno, rakiji prije spavanja i na stotine drugih savjeta za dulji i zdraviji život. Vrijeme je da nazdravimo, ali vodom. Stručnjaci su otkrili kako čaša vode obogaćena deuterijem, izotopom vodika produljuje život

Deuterij koji je zaslužan za dulji vijek može se koristiti izravno, tijekom proizvodnje hrane ili se njime može obogaćivati stočna hrana koja potom stiže na naš stol.

Teorija znanstvenika Mihaila Schepinova sa Sveučilišta Oxford pokazuje da 'teška' voda produljuje život i do deset godina. Isti učinak, tvrdi znanstvenik, polučuje i određena vrsta hrane koja se obogaćuje vodikom.

Prema nalazima dr. Schepinova teška voda pomaže tkivu i stanicama u obrani od slobodnih radikala i opasnih kemikalija koje nastaju kada se hrana pretvara u energiju.

Slobodni radikali naime napadaju proteine, a izotopi koji se nalaze u prirodi ili u obliku vodika jačaju veze tjelesnih stanica i tako povećavaju njihovu otpornost.

Znanstvenici su vršili ispitivanje na pokusnim glistama koje su 'hranili' teškom vodom i kojima je životni vijek produljen za deset posto, a na voćnim mušicama učinak je bio još značajniji. Njihov je žvotni vijek produljen za 30 posto.


Deuterij koji je zaslužan za dulji vijek može se koristiti izravno, tijekom proizvodnje hrane ili se njime može obogaćivati stočna hrana koja potom stiže na naš stol.

Naime, hrane li se životinje deuterijom, a čovjek potom konzumira to meso, deuterij s apsorbira i u ljudski organizam, izjavio je znanstvenik i dodao kako će se prva takva testiranja vršiti na hrani za kućne ljubimce.

Kolege znanstvenici dr Schepinova zaintrigirani su njegovim nalazima i gotovo jednoglasni u stavu kako je riječ o obećavajućoj teoriji.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju