Istraživanje provedeno na 170 ispitanika dokazalo je kako žene češće pate od gorih noćnih mora nego li muškarci. Snovi koji sanjaju žene, intenzivniji su i uvjerljiviji, a ostavljaju i snažniji dojam

Kako to pojasniti? Psiholozi tvrde kako su razlozi tome promjene u ženskom organizmu koje uzrokuje mjesečni ciklus. Mjesečni ciklus uzrokuje promjenu tjelesne temperature i tako postaje ‘zadužen’ za brojne živopisne i poprilično uznemirujuće snove. Istraživanje je provedeno na 170 dobrovoljaca na University of the West of England. Voditeljica istraživanja dr Jennie Parker izjavila je nedvojbenu činjenicu - muškarci imaju slabije i rjeđe noćne more od žena. 

Od dobrovoljaca je zatraženo da bilježe svoje snove i sve podatke kojih se mogu sjetiti. Točno 19 posto muških ispitanika imalo je noćne more, dok je među ženama, čak 30 posto njih patilo od noćnih mora. Jednako tako, ženski snovi bili su mnogo emotivniji što je dr Parker protumačila pozitivnim. Naime, noćne more zapravo pomažu ženama tako što u snu ‘vježbaju’ reakciju na moguće uznemirujuće događaje. 

Ipak, nisu svi loši snovi noćne more iako su ljudi skloni sve vrste snova stavljati pod isti kišobran. Prema toj znanstvenici, postoje tri različite vrste noćnih mora, a svaka je vrsta vježba reakcije na uznemirujuću ili opasnu situaciju.
Primjerice, jedna vrsta noćne more je biti progonjena, druga vrsta označava gubitak roditelja, djeteta ili partnera, a treća se odnosi na nove i nepoznate situacije. 

Svaka od njih usko je povezana s promjenom tjelesne temperature. Kod žena se temperatura povisuje nakon ovulacije, dakle na pola puta od mjesečnog ciklusa. 
Osim toga, u predmenstrualno vrijeme kod žena je primjetna pojačana agresivnost, ali i bolja memorija snova. Znanstvenici su uspjeli dokazati da žene bolje pamte snove od muškaraca, no to je povezano s činjenicom da više razgovaraju o svom mentalnom stanju od suprotnog spola. 
I na kraju, istraživači su dokazali - sanjaju svi, pa čak i oni koji tvrde da ne sanjaju. Oni se naprosto ne sjećaju svojih snova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju