Znanstveni tim s uglednog Sveučillišta u Stanfordu otkrili su razloge starenja ljudskog tijela. Uskoro bi, tvrde, mogli otkriti i kako obrnuti taj proces, odnosno pronaći misteriozni eliksir mladosti

Istraživanje je sprovedeno na miševima, pri čemu je kod grupe mlađih miševa blokiran 'protein mladosti' SIRT6, a kod druge grupe starijih miševa blokiran je'protein starosti' NF Kappa B.

Starenje je za neke oduvijek bila najslabija točka ljudske vrste. No, ako je suditi prema istraživanjima tima znanstvenika Sa Sveučilišta u Stanfordi, uskoro bi se mogle pojaviti nove tehnike kojima bi se proces starenja mogao zaustaviti.

Znanstvenici su uvjereni kako bi se djelovanjem na kemijske procese u ljudskom organizmu mogli usporiti starenje organa, a time i produljiti ljudski život.

Rezultati studije, koja je objavljena u stručnom časopisu 'Cell' pokazala je da na starenje utječu dva proteina: SIRT 6 koji štite stanice od starenja i NF Kappa B koji taj proces pospešuje.

- Da bi organizam počeo stariti, moraju se dogoditi određeni procesi na razini gena i stanica koji se moraju i kontinuirano odvijati. Kod rijetkih pojedinaca koji žive dulje od sto godina ti procesi su vjerojatno manje efikasni.

S druge strane, kod dece koja pate od progerije, rijetkog genetskog poremećaja koji izaziva ubrzano starenje organizma, situacija je posve obrnuta, kazao je dr Howard Cheng.Istraživanje je sprovedeno na miševima, pri čemu je kod grupe mlađih miševa blokiran 'protein mladosti' SIRT6, a kod druge grupe starijih miševa blokiran je'protein starosti' NF Kappa B.

Prva grupa miševa je toliko ubrzano starila da su svi umrli u roku od četiri tjedna jer im je protein NF Kappa B preplavio organizam. Kod druge grupe miševa proces starenja je zaustavljen, tako da su jedinke nakon četiri tjedna izgledale mlađe, a miševi su se i ponašali kao da su u cvijetu mladosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju