Potamnjelu put danas povezujemo s dobrim raspoloženjem, samopouzdanjem, pa čak i zdravljem. Dobar utjecaj UV zraka na tijelo i dušu medicinski je dokazan. Ali samo ako slijedimo izreku da je umjerenost dobra vrlina.

Vitamin D3, koji se u tijelu stvara samo pod utjecajem sunčevih zraka ili u solariju, u kombinaciji sa ''sunčevim hormonom'' pomaže pravilnom rastu kostiju, sprječava rahitis, stimulira imunitet, pojačava sposobnosti tijela, pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav te pomaže pri liječenju osteoporoze, bolova u mišićima i kod simptoma reumatizma. Pozitivno utječe i na probavu, krvni tlak i razinu kolesterola. UV svjetlošću liječe se i neke kožne bolesti. 

Sijaj, sijaj, sunašce! 

Vanjski izgled je odraz osobnog i životnog stila. Ali kod toga ne smijemo zaboraviti na umjerenost. Istraživanja su pokazala da je čovjekovu tijelu potrebno od 15 do 20 minuta sunca na dan kako bi proizvelo i napravilo zalihu vitamina D te nas time štitilo od danas čestih bolesti kao što su rahitis, rak dojke, prostate i debelog crijeva. 

Pod umjetno sunce 

Sunce je zbog povećavanja ozonskih rupa svake godine štetnije. Stoga su potrebne pripreme za prirodno sunce kako bismo izbjegli nepotrebne opekline od sunca, alergije i druge neugodnosti. Solarij će vam pomoći da se riješite proljetnog umora i dobijete preplanulu kožu bez ljetne vrućine. A i tu valja biti umjeren. Za očuvanje preplanulog tena dovoljno je jedno ili dva sunčanja na tjedan. Između dva sunčanja u solariju mora proći barem jedan cijeli dan. Pri umjetnom sunčanju u solariju odvijaju se jednaki procesi koji se odvijaju i tijekom prirodnog sunčanja. Ali nepravilno korištenje solarija može uzrokovati više štete nego koristi. Sunčanje tijekom menstrualnog ciklusa i trudnoće nakon petog mjeseca nije preporučljivo. 

Za posebne prilike 

Ako želite izbjeći uobičajene probleme koji proizlaze od sunčanja, dakle opekotine i prebrzo starenje kože, u nekim centrima ljepote nude potamnjivanje posebnom ''airbrush'' tehnikom kod koje se na kožu nanosi pigment. Tekućinu na bazi DHA (dihidroksiaceton) prskaju po tijelu pomoću komprimiranog zraka. Tekućina se na koži osuši u roku deset minuta, a koža potamni u roku od pet sati i ostaje preplanula tjedan dana. Spomenuta tekućina ne uzrokuje uobičajene poteškoće koje se pojavljuju kod sunčanja. 

Sama svoja majstorica 

Mnogi zbog straha od raka kože umjesto sunčanja i solarije radije koriste kreme za samotamnjenje. Ali u zadnje vrijeme liječnici u sve većoj mjeri upozoravaju na štetne kemikalije koje takve kreme sadrže. Naime, te kreme mogu sadržavati kemijski sastojak zvan dihidroksiaceton (DHA). Ljiječnici još nisu u potpunosti proučili štetnost tog sastojka. Međutim neki proizvodi umjesto DHA sadrže eritrulozu. Taj sastojak djeluje slično kao DHA, ali sporije. Ako se spomenute kemikalije koriste zajedno, dolazi do trajnijeg učinka. Koža potamni, ali se i iritira. Izbjegavati je potrebno i sastojke poput silikona, tri-C14 i tri-C15 citronske kiseline. Uz nepažnju može se dogoditi da kremu za samotamnjenje nanesete neravnomjerno, što dovodi do mrlja na koži.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju