Proljeće je možda najljepše doba godine. Zrakom se protežu mirisi prirode, a rascvjetani parkovi mame nas na šetnju. No, neki od nas na samu spomen proljeća dobiju alergiju i to doslovce. Donosimo nekoliko savjeta za ublažavanje alergije

Alergični na proljeće

Najljepše doba godine već je počelo. Cvijeće se rascvjetalo, trava je prekrasno zelena, nije prevruće, a zrakom se protežu najljepši mirisi prirode. No, neki pri samoj pomisli na proljeće dobiju alergiju i to doslovce.

Ako patite od proljetne alergije ili astme, vjerojatno se ne veselite proljeću kao i ostali. No, alergija se može ublažiti, pa osim medicinskih pripravaka i lijekova, postoje razni načini koji bi vam trebali pomoći u prevladavanju alergijskih smetnji.

Kontrolirajte pelud

Posteljinu mijenjajte barem jedno tjedno, a kada ju perete, neka to bude na visokim temperaturama. Pelud se nakuplja na koži i kosi, pa se umjesto ujutro, tuširajte radije prije spavanja.

Proljetno čišćenje uz zaštitu

Uhvatili ste se u koštac sa čišćenjem, pa je dodir s prašinom neizbježan. Nosite zaštitnu masku i plastične rukavice dok čistite kako biste se zaštitili od izlaganja prašini i kemijskim sredstvima. Usisavajte stan barem dva puta tjedno.

Redovito perite prekrivače, jastuke...

Jastuci, deke, prekrivači... danas je sve više, manje perivo i kada kupujete, odaberite upravo takve kako biste ih mogli češće prati.

Čist zrak, čista klima

Održavajte zrak u prostoriji čistim, a prozore držite zatvorenima, osobito noću kako bi spriječili ulazak peludi u kuću. Redovito mijenjajte filtere na klimi i održavajte je čistom.

Pazite na kupaonice

Vlaga ili plijesan okidači su za napadaj alergije ili astme. redovito perite zastori oko tuša ili kade, a plijesan uklonite otopinom pripremljenom od jedne četvrtine šalice klora (tekućeg sredstva za dezinfekciju i bijeljenje) otopljene u 3,5 do 4 litre vode.

Pripazite na deklaraciju sredstava za osobnu higijenu kako bi utvrdili sastojke koji bi vam mogli smetati. Sredstva za osobnu higijenu kao npr. parfemi i dezodoransi u spreju također mogu potaknuti alergiju pa kod njihove kupnje obratite pažnju na deklaraciju i sadržaj.

Pratite, izbjegavajte i pripazite

Izbjegavajte mjesta na kojima je trava svježe pokošena jer košnja podiže zrnca peludi i spore plijesni u zrak. Osim toga, Zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama objavljuje peludnu prognozu. Ako imate kućne ljubimce, ne dopustite da se povlače po cijeloj kući, osobito ne u spavaćoj sobi.

Konzultirajte liječnika

Nije dobro uzimati lijekove na svoju ruku, već se savjetujte sa svojim liječnikom. Postoje lijekovi koji će vam ublažiti simptome, no nisu svi lijekovi jednako djelotvorni za sve vrste alergija.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju