Dva oblika terapije kisikom mogu pomoći kod dvije vrste glavobolja od kojih se osjećamo potpuno iscrpljeno.

Istraživači su pregledali devet manjih kliničkih pokusa i utvrdili da terapija kisikom u hiperbaričnoj komori može ukloniti bol tijekom napadaja migrene. Slično liječenje – terapija kisikom pod normalnim tlakom – umanjilo je bolove onih koji pate od više uzastopnih napadaja glavobolje.

Kisik koji primamo u prostoriji s normalnim tlakom već dugo koriste za liječenje jakih glavobolja, postoje i dokazi da i kisik u hiperbaričnoj komori može pomoći, ali proveden je vrlo mali broj nadziranih, kliničkih pokusa koji su provjeravali učinkovitost te terapije.
Migrene i glavobolje mogu nas onesposobiti. Uslijed migrene možemo osjetiti oštru, pulsirajuću bol u jednom predjelu glave, koju često prati slabost, povraćanje i osjetljivost na svjetlost i zvuk.

Napadaji više uzastopnih glavobolja uzrokuju oštru bol na jednoj strani glave, uključujući i bol u oku, koja traje od 15 minuta do nekoliko sati i dolazi u valovima – napadaji koji se ponavljaju i traju nekoliko tjedana ili mjeseci, kojima slijedi razdoblje bez glavobolja.

Terapija kisikom u hiperbaričnoj komori uključuje udisanje čistog kisika u zatvorenoj komori koja je pod tlakom. Kod terapije kisikom u prostoru pod normalnim tlakom pacijenti udišu čisti kisik iz prijenosne boce za kisik u normalnim uvjetima (nisu zatvoreni u komoru). 

I dalje nije jasno zašto je terapija kisikom tako učinkovita. Djelomično se uspjeh terapije može objasniti time da se kod migrena žile u mozgu šire, a kisik uzrokuje krčenje žila, što umanjuje glavobolju. Postoje i dokazi da kisik u hiperbaričnoj komori blokira ''kemijske putove'' zbog kojih osjećamo pulsirajuću bol uzrokovanu migrenama.

Uzastopne glavobolje povezane su s promjenom aktivnosti nekih dijelova mozga. Voditelj istraživanja dr. Michael H. Bennett iz bolnice Prince of Wales u Randwicku u Australiji rekao je: „Opće je poznato da kisik vraća uobičajenu aktivnost u te dijelove mozga, to bi mogao biti razlog za pozitivan utjecaj kisika na glavobolje.''

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju