Objavljena vijest kako je 24 godišnjakinja umrla od posljedica korištenja tableta Yasmin, ponovno je aktualizirala polemike oko korištenja antibebi- pilula i njihovih posljedica po zdravlje. Pitali smo pet djevojaka i žena, konzumentica antibebi-pilula, kakvi su njihovi dojmovi o utjecaju pilula na organizam

Objavljena vijest kako je 24 godišnjakinja umrla od posljedica korištenja tableta Yasmin, ponovno je aktualizirala polemike oko korištenja antibebi-pilula i njihovih posljedica po zdravlje. 

Dotične tablete Yasmin vjerojatno su najtraženije kontracepcijske pilule u Hrvatskoj, dojam je i kako su najmanje štetne, lagane, a većina djevojaka s kojima smo razgovarali, kazale su kako nisu osjećale prevelike posljedice od konzumacije. 

Ili su barem tako mislile. Ukratko, od njih pet, jedna je patila od drastičnih promjena raspoloženja, znala je zapadati u depresije, kaže ničim izazvane, no nije dobila na kilogramima. Njezine akne su potpuno nestale. 

Jedna od djevojaka nije imala baš nikakve nus pojave, štoviše, menstrualni ciklus je bio kraći i gotovo bezbolan. Ostale tri imale su slične simptome kao i prva, s tim da je svih pet ustvrdilo kako su imale kraći i manje bolni menstrualni ciklus, a ten se drastično poboljšao. 

Dvije djevojke primjetile su kako njihov organizam zadržava više vode. Zanimljivo, ali svih pet je opisane pojave opisalo kao 'ništa strašno'.  Slučaj 24-godišnje djevojke Tanye Hayes vjerojatno nije izoliran primjer. Pitanje je zapravo koliko se bolesti i promjena u organizmu uopće veže za korištenje anti bebi pilula? 

 

Slijedom događaja ponovit ćemo pet najvažnijih pravila za korištenje anti-bebi pilula i ponoviti najvažnije: Prije korištenja obavezno se konzultirajte s vašim liječnikom, odnosno ginekologom!

Ako nikada niste koristili oralnu, hormonsku kontracepciju, odnosno anti-bebi pilule, ne uzimajte ih na svoju ruku, niti koristite kontracepciju vaše prijateljice. Obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom.

Slušajte svoje tijelo. Ono vam je najbolji pokazatelj kako tablete doista utječu na vas. Mijenjate li raspoloženja, a niste nikada prije, dobijete li snažne glavobolje, a ne znate im uzroka, natečeni ste, potišteni ste… velika je vjerojatnost kako je riječ o posljedicama kontracepcije. 

Danas se vode polemike jesu li takve posljedice usko vezane za korištenje tableta i proizvođači redom tvrde kako su anti-bebi pilule zdrav način kontracepcije. Ipak, ponovit ćemo pravilo 2 – slušajte svoje tijelo. Odgovore će vam dati samo vaš organizam.

Uzimajte tablete prema preciznim uputama koje su napisane vrlo jednostavno. Ako nešto ne razumijete, pitajte liječnika, osobito u situacijama kada ste propustili tabletu, povraćate ili se općenito loše osjećate. Ako ste dobro informirani, sve se greške, poput propuštene tablete, uglavnom mogu ispraviti.

Kontracepcijske tablete imaju različit sastav hormona, a vaš će liječnik procijeniti koje vam najviše odgovaraju. Danas su kontracepcijske pilule blažeg sastava nego prije, no hormoni imaju različito djelovanje na tijelo. Prepustite odluku o vrsti tablete vašem liječniku.

Ne ignorirajte nove simptome ili pojave koje osjetite.

Anti-bebi pilule nude pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće, istraživanja kazuju da tek jedna od sto žena koje koriste takvu vrstu zaštite zatrudni. Dokazano je i kako kontracepcijske tablete imaju zaštitni utjecaj na pojavu karcinoma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju