Loš zadah se liječi

Podijelite na

Neugodan zadah iz usta mogu uzrokovati brojni faktori kao što su hrana, oboljenja desni, suha usta, pušenje, oboljenje sinusa ili dišnih puteva, neka opća oboljenja, neodgovarajuća oralna higijena ili upotreba određenih lijekova.

Autor : Mondo Objavljeno: 17.8.2008 / 14:08

Sve ono što jedemo određuje kakav će biti naš zadah. Hrana poput bijelog ili crvenog luka naročito doprinose lošem zadahu. Naime, kada se hrana apsorbira u krv prenosi se sve do pluća odakle se izdiše kroz usta i nos. Pranje zuba, korištenje konca ili tekućine za ispiranje usta mogu prikriti neugodan zadah, ali samo privremeno. Tek kada se unesena hrana u potpunosti izgubi iz krvi nestaje i loš zadah.

Ukoliko se ne održava dobra oralna higijena, dijelići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, te se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem mogu uzrokovati veoma loš zadah.

Jedan od alarmantnih znakova oboljenja desni je konstantan neprijatan zadah ili okus u ustima i ta oboljenja su u prvom redu uzrokovana plakom, ljepljivom bezbojnom materijom prepunom bakterija koja se konstantno stvara na zubima. Bakterije stvaraju otrove koji iritiraju i oštećuju desni, a u poodmakloj fazi bolesti, oštećenje se sa desni prenosi i na kost te zubi gube svoju potporu i započinje njihov gubitak.

Neugodan zadah može nastati i zbog suhoće usta koja se javlja zbog nedovoljne količine sline koja je neophodna da "opere" usta i odstrani materije koje mogu prouzrokovati zadah.

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da suha usta mogu biti posljedica upotrebe različitih lijekova, oboljenja žlijezda ili stalnog disanja na usta.

Neugodan zadah može nastati i zbog mnogih općih oboljenja kao što su infekcije dišnih puteva (nosa, dušnika, pluća), kronične upale sinusa, kroničnog bronhitisa, šećerne bolesti, želučanih poremećaja, oboljenja jetre ili bubrega.

Ukoliko vaš stomatolog utvrdi da su vam usta zdrava, a loš zadah postoji, obavezno se obratite liječniku kako bi se pronašao definitivni uzrok zadaha.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se