Prvi Europski tjedan cistične fibroze obilježen u Zagrebu i Splitu svojim koncertom podržale su grupe Hladno pivo i TBF, dok je Luka Nižetić informirao građane o toj teškoj bolesti

Cistična fibroza najčešća je genetska bolest bijele rase koja značajno skraćuje životnu dob oboljelih. Bolest zahvaća žlijezde s vanjskim lučenjem te tako oštećuje mnoge organe a najviše dišni, probavni i reproduktivni sustav.

Za bolest nema lijeka, a svakodnevnim terapijama nastoji se usporiti tijek bolesti.

Smatra se da je svaki dvadeset i peti Europljanin nosioc cistične fibroze čime bi u Hrvatskoj bilo oko 180 tisuća nosioca CF-a. Danas je u Hrvatskoj registrirano oko 125 oboljelih, a prosječna životna dob je ispod 20 godina.

Prema statističkim podacima u RH trebalo bi biti oko 1400 oboljelih, a veliki broj nedijagnosticiranih osoba pripisuje se slabom prepoznavanju bolesti.

Cistična fibroza se često zove i 'nevidljiva bolest' jer oboljele osobe izvana izgledaju u potpunosti zdravo, radi čega se bolest teško prepoznaje.

Oboljelu djecu zovemo i 'djeca slanog poljupca', jer većina oboljelih ima puno slaniji znoj od zdravih osoba, a sama bolest se u davna vremena dijagnosticirala poljupcem u čela novorođenčadi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju