Dugačkoj listi pozitivnih učinaka i protektivnih djelovanja maslina i maslinovog ulja znanstvenici su pridodali još jednu stavku. Otkrili su kako antioksidansi iz polifenolima bogatog maslinovog ulja mogu spriječiti kvarenje okusa mesa.

Gotovo nezaobilaznim procesima oksidacije koji uzrokuju kvarenje okusa, mirisa, boje i teksture hrane, proizvođači hrani staju na kraj dodavanjem antioksidansa, pišu Vitamini.hr.

Do nedavno su najčešće u upotrijebi bili sintetski antioksidansi BHA (butilhidroksianizol) i BHT (butilhidroksitoluen), no njihova se upotreba sve više napušta, paralelno pronalasku prirodnih antioksidansa.

Dodavanjem antioksidansa hrani možemo spriječiti da se ona izgubi okus i miris

 

Prirodni antioksidansi poput biljnih ekstrakata, tokoferola (vitamin E) i askorbata (vitamin C) sve se više preferiraju kao solucija za produljivanje i očuvanje optimalnih svojstava hrane. Njima se pridružuju i hidroksi-tirozol, kafeična kiselina i oleuropein iz maslinovog ulja kao vrlo moćno antioksidansi. Prema rezultatima navedene studije, njihov dodatak smanjuje lipidnu oksidaciju za 63 do 83 posto u goveđem te za 47 do 66 posto u svinjskom mesu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju