Od sada možete zaboraviti na svakomjesečne brige vezane za kupnju uložaka i tampona. Na tržište je stigla menstrualna čašica.

Budući da se čašica može oprati i upotrebljiva je čak nekoliko godina, njezini izumitelji kažu da će radi svoje ekonomičnosti potisnuti klasične menstrualne uloške i tampone. Proizvod pod različitim imenima već neko vrijeme upotrebljavaju Engleskinje, Amerikanke i Finkinje. 

Od čega je izrađena menstrualna čašica? 

Menstrualna čašica izrađena je od stopostotno medicinski provjerenog silikona, koji je dobiven iz najčešćeg minerala na Zemlji, kremena. Zato je primjerena i za osjetljivu kožu sklonu gljivičnim oboljenjima, alergijama i slično.
Najprije sam imala poteškoće s umetanjem čašice, ali sam se naviknula već nakon prvog ciklusa. Kao kad sam prvi put isprobala i privikavala se na tampone. Danas više ne moram žuriti u trgovinu po uloške kada dobijem menstruaciju. 

U čemu je menstrualna čašica bolja od tampona i uložaka? 

U usporedbi s ulošcima bolja je jer oko vagine ne stvara tople i vlažne uvjete pogodne za razvoj bakterija. Osim toga, čašicu možemo koristiti i tijekom rekreacije, npr. tijekom plivanja, vožnje biciklom ili jahanja. Za razliku od uložaka čašica ne uzrokuje cistitis jer ne prenosi bakteriju Esherichia coli. 

U usporedbi s tamponima čašica ne suši i ne nadražuje vaginalnu sluznicu jer ne utječe na prirodni proces čišćenja odumrlih stanica i bakterija vagine pomoću menstrualne krvi. Osim toga u vagini ne ostavlja vlakna. Kako su tamponi obično izbijeljeni, često naruše prirodnu kiselost vagine što se uporabom čašice ne događa. Menstrualna čašica je hipoalergijska i ne sadrži lateks. Nakon mokrenja nema mokrog konopčića. 

Koji su njezini nedostaci u usporedbi s tamponima i ulošcima? 

U usporedbi s tamponima i ulošcima, čašicu je potrebno održavati i njegovati jer je nakon uporabe ne bacamo i možemo je imati nekoliko godina. Prva uporaba čašice je slična prvoj uporabi tampona jer se možda lošije snalazimo kod vađenja. Budući da čašicu možemo umetnuti u vaginu bilo kada u mjesecu, čak i prije menstruacije, tako vježbamo njezinu uporabu. 

Koliko je dugo možemo upotrebljavati? 

Silikon se obično koristi 10 godina, a pravilnim održavanjem čašicu možemo koristiti 5 do 10 godina.

Kako se čašica umeće? Je li postupak bolan? Može li se zamijeniti u javnim prostorijama? 

Čašicu presavijemo na pola i umetnemo je u vaginu gdje ostaje na mjestu pomoću vakuuma i mišića vagine. Za razliku od tampona koji moramo potisnuti dublje u unutrašnjost vagine, menstrualna čašica je pozicionirana bliže ušću vagine te stoga ne osjećamo nikakve bolove. 

Kako praznimo čašicu i čime je peremo? 

Čašicu u prosjeku praznimo dva do tri puta na dan. Peremo je običnom vodom i blagim sredstvom za intimnu higijenu koje ne sadrži dodatne mirise. Možemo je obrisati i dezinfekcijskom maramicom. Glede javnih WC-a preporučuje se da koristimo bočicu vode kojom isperemo čašicu iznad WC školjke. 

Postoje li različite čašice? 

Postoje čašice različitih robnih marki, ali sve djeluju na isti način. Razlikuju se samo po obliku, površini i boji. 

Kako se čašica vadi iz vagine? 

Kod vađenja si pomažemo stiskanjem trbušnih mišića. Kad dohvatimo dno čašice, stisnemo je tako da vakuum popusti i zatim je izvadimo. Većina djevojaka si peteljku za vađenje odreže na željenu duljinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju