Razvijen je nov način liječenja raka kod kojeg se nanočestice prilijepe na stanice raka te ih na taj način uhvate i odnesu iz tijela.

Tu metodu razvili su znanstvenici iz Georgia Techa. Liječenje su ispitali u laboratoriju, kako je izviješteno na internetu, u Journal of the American Chemical Society.

John McDonald, predsjednik Biološke škole na Georgia Techu i vodeći znanstvenik na Institutu za istraživanje raka jajnika rekao je: ''Uspjeli smo upotrijebiti magnetne nanočestice kako bismo uhvatili slobodne stanice raka i zatim ih uklonili iz tijela. Ta tehnologija može biti od posebnog značaja kod liječenja raka jajnika jer se taj obično širi slobodnim stanicama raka koje se iz prvobitnog tumora prošire u trbušnu šupljinu.''

Istraživači su ideju dobili iz uratka Kena Scarberryja, studenta Techove kemijske i biokemijske škole. Isprva je Scarberry ideju zasnovao kao način za uklanjanje virusa i stanica zaraženih virusom, a njegov mentor John Zhang dobio je drugu ideju. Pitao se je li je moguće tu tehnologiju koristiti za liječenje raka. Scarberry je zatim otkrio da bi to mogao biti učinkovit način za sprječavanje širenja stanica raka.

Liječenje su najprije testirali na miševima. Scarberry je rekao: “Ako liječenje prođe sve ostale testove koji pokazuju uspješnost u sprječavanju širenje stanica raka iz tumora, onda bi ta metoda mogla biti važno pomagalo u liječenju raka.''

Korištenje tehnologije te vrste bolje je od samog napada na stanice raka protutijelima jer tako postoji manja mogućnost da stanice postanu imune. Tehnologija, naime, koristi jedinstven način koji napada peptide jedinstvenim nanočesticama.

Uz provjeravanje nanočestica istraživači surađuju s drugim skupinama na Georgia Techu kako bi otkrili način na koji bi nanočestice koje napadaju peptide i nanohidrogeni mogle pomoći u borbi protiv raka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju