Ukoliko planirate postati majka, a imate manje od 30 godina pravo je vrijeme da napravite test plodnosti. Testiranje plodnosti prije 30. godine će pomoći u otkrivanju eventualnih problema te njihovom liječenju prije nego za to bude kasno

Ova poruka stručnjaka upućena je prvenstveno ženama koje žele zasnovati obitelj, no karijeru stavljaju na prvo mjesto.

Kako bi se otkrile eventualne komplikacije oko začeća, potrebno je napraviti krvne pretrage te pregled ultrazvukom. Šanse da žena ostane u drugom stanju opadaju kako rastu njezine godine. U dobi od 35. godina plodnost se gotovo prepolovi, a s obzirom da se veliki broj žena danas odlučuje na majčinstvo na pragu 40-ih potrebno je misliti na budućnost i napraviti pretrage na vrijeme.

Iako žene koje žive zdravim životom ne razmišljaju o neplodnosti bez obzira što su prešle tridesetu, nedavna istraživanja su potvrdila kako jedna od tri žene ima problema sa začećem.

Šanse za trudnoću nakon godinu dana pokušavanja kod žena u dobi od 25 do 29 godina iznosi 78 posto, dok se u razdoblju od 35 do 39 godina spušta na 52 posto.

Žene u dobi od 40 do 45 godina imaju 36 posto šansi da zatrudne, a nakon pređenih 45 godina šanse naglo opadaju na svega 5 posto.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju