Preskakanje obroka, prehrana namirnicama bez masti ili gledanje televizije samo su neke od stvari koje mogu utjecati na taloženje kilograma unatoč tome što vježbamo.

Ukoliko se, unatoč vašem vježbanju i dijeti kilogrami viška ne tope, vrijeme je za maleno istraživanje. Umjesto da prošetate do kolege koji sjedi u kancelariji do vas, vi šaljete e-mail, idete kasno spavati i preskačete doručak? Možda su to razlozi zbog kojih nikako ne možete skinuti tih nekoliko kilograma viška. Razmislite što radite od sljedeće navedenih stvari jer one doprinose gomilanju kilograma. 

Idite ranije spavati

Umor utječe na našu sposobnost sagorijevanja ugljikohidrata i usporava metabolizam, zato svakako idite ranije spavati.

E-mail

Razmislite koliko često kolegama šaljete e-mail, umjesto da jednostavno do njih prošetate. Ako se nikad ne dignete od kompjutera, samo zbog e-mailova bi na godinu dana mogli dobiti pola kilograma. 

Joga i pilates

Joga i pilates definiraju mišiće i oblikuju tijelo, ali da bi sagorjeli kalorije, potrebno ih je kombinirati s aerobikom. 

Hrana bez masti 

Hrana bez masti obično nema kalorija, ali isto tako često nema ni drugih nutritivnih vrijednosti. Bezmasni jogurt ili sir imaju nešto hraljivih sastojaka, ali muffin i čips bez kalorija nemaju. Poruka je zato jasna, dalje od tih i sličnih nezdravih namirnica.

Preopterećena jetra

Jetra je glavni organ za sagorijevanje masti u tijelu. Međutim, ako je izložena drugim toksinima, poput alkohola, neće moći razgraditi i masti. Zato smanjite unos alkohola, rafiniranog šećera i hrane bogate mastima.

Salata iz fast-fooda

Salata iz fast-fooda može imati više kalorija nego hamburger. Tako na primjer salata iz jednog poznatog fast-food restorana ima 452 kalorija, dok sendvič s piletinom ima 375 kalorija.

Briga

Stres potiče hormon kortizol, koji govori tijelu da čuva masnoće, pogotovo u predjelu trbuha. Evo odličnog razloga da odete na relaksirajuću masažu.

Datum rođenja

Prema nekim istraživanja, djeca rođena zimi sklonija su debljanju nego ona rođena ljeti. Razlog tome je što djeca rođena zimi navodno imaju sporiji metabolizam.

Problemi sa štitnjačom

Ako ste cijelo vrijeme umorni, debljate se i stalno vam je hladno, možda imate problema sa štitnjačom. Ukoliko imate problema s ovom žlijezdom, vjerojatno u organizajm ne unosite dovoljno joda. Dovoljno joda unijet ćete uporabom jodirane soli i hranom bogatom morskim plodovima. 

Preskakanje obroka

Svaki put kad jedete vaš metabolizam se ubrza za 20 do 30 posto i tako radi naredna dva sata. Ako preskočite obrok, vaš će se metabolizam ulijeniti. Preskakanje doručka najgore je zato što se metabolizam tijekom noći uspori za pet posto i tako radi sve do prvog obroka.

Slatkiši i sokovi

Pića bogata fruktozom mogu utjecati na osjećaj i regulaciju apetita. Zato umjesto voćnog soka radije pojedite neko svježe voće. Isto je i sa slatkišima. Zasitit će vas na kratko, ali ćete ubrzo biti gladni. 

Gledanje televizije

Ako vas ovo ne uvjeri u štetnost gledanja TV-a, ništa neće. Naime, stručnjaci s Fakulteta Tulane u SAD-u otkrili su kako se tijekom gledanja televizije otkucaji srca, krvni tlak i metabolizam usporavaju tako da tijelo sagori 20 do 30 kalorija manje nego što bi to učinilo da samo mirno sjedimo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju